Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.08.2023.

Otvoreno Prvo CISM Balkansko prvenstvo u planinskom trčanju



Prvo CISM Balkansko prvenstvo u planinskom trčanju svečano je otvoreno danas u sportskom centru Vojne akademije.    

Otvarajući prvenstvo, vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović poželeo je svim učesnicima sreću na takmičenju i osvrnuo se na 20 godina dugo učešće pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na događajima pod okriljem Međunarodnog saveta za vojne sportove (CISM) te naglasio da oni svojim učešćem državu i vojsku predstavljaju na najbolji mogući način.

- Sport i fizičko vežbanje je važno za sve oružane snage sveta i zato to uvažavamo i to nije samo pravo, već i obaveza svakog pripadnika vojske da svoje psihofizičko stanje dovede na najviši mogući nivo – rekao je pomoćnik ministra Radović.

Šef Delegacije Srbije pri CISM potpukovnik doc. dr Negovan Ivanković istakao je da se započinjanje nove tradicije dešava u godini kada Republika Srbija obeležava 20 godina članstva u Međunarodnom savetu za vojne sportove (CISM), a koja istovremeno obeležava 75 godina postojanja.

- Drago mi je što zajedno gradimo tradiciju regionalnih balkanskih vojnih prvenstava kroz projekat „Balkanskih vojnih igara“ i želim da naše zajedničko investiranje u budućnost bude izuzetno plodotvorno, prvenstveno kroz doprinos razvoju sporta u našim vojnim sredinama – rekao je potpukovnik Ivanković i takmičarima poručio da su svi pobednici, jer sportsko prijateljstvo zaslužuje najsjajnije odličje.

Pomoćnik ministra sporta dr Mirko Kantar naglasio je da su pripadnici Ministartsva odbrane i Vojske Srbije učešćem na sportskim događajima Međunarodnog saveta za vojne sportove doprineli sportskom sjaju Srbije kroz pokazivanje, ne samo vrhunskih sportskih sposobnosti, nego i osnovnih vrednosti koje krase svakog pripadnika Vojske Srbije, pokazivanjem hrabrosti, borbenosti i dostojanstva.

Svečanom otvaranju prisustvovali su načelnik Vojne akademije pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

U takmičarskom delu „1. CISM Balkanskog prvenstva u planinskom trčanju“ , koji će biti održan sutra, 5. avgusta na kružnoj trasi Vršačkog brega, učestvovaće predstavnici Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Slovenije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
04.08.2023
mp4 (66,84 MB)
Otvaranje prvenstva