Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.07.2023.

Čuvar srpskog vojničkog groblja Đorđe Mihailović sahranjen uz vojne počasti



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, prisustvovala je danas na vojničkom groblju “Zejtinlik”u Solunu, sahrani Đorđa Mihailovića, čuvara vojničkog groblja na kojem počivaju srpski junaci i stradalnici albanske golgote.

Sahrani uz vojne počasti Garde Vojske Srbije prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, predstavnici grčke vlade i vojske, rodbina i brojni poštovaoci.

Đorđe Mihailović rođen je u Solunu 1. maja 1928. godine. Više od pola veka dočekivao je i ispraćao potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu. Pokazivao im je gde su pohranjene kosti njihovih predaka i čuvao humke hiljada boraca koji su tu sahranjeni. Život je proveo kao čuvar groblja i to kao treća generacija iz svoje porodice. Tu dužnost obavljao je do maja 2022. godine kada se zbog narušenog zdravlja povukao.

Za svoju dugogodišnju posvećenost odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena, Ordenom Svetog Save prvog stepena, a 2012. godine uručena mu je i Vojna spomen-medalja za izuzetan doprinos sistemu odbrane.

Preminuo je 2. jula 2023. godine u 96. godini.
photoFOTOGALERIJA