Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.06.2023.

Saopštenje



Ministarstvo odbrane ovim putem dodatno upoznaje javnost sa činjenicama u vezi sa nesrećom u kojoj je stariji vodnik prve klase Branislav Kovačević dana 16. juna 2023. godine izgubio život, a kako bi se stalo na put politizaciji ove tragedije putem iznošenja netačnih informacija od strane neodgovornih pojedinaca.

Stariji vodnik Kovačević je navedenog dana bio angažovan na obavljanju redovnih zadataka obezbeđivanja administrativne linije sa Kosovom i Metohijom. Zajedno sa svojom grupom kretao se motornim vozilom, kojim je upravljao, kroz Kopnenu zonu bezbednosti kada je oko 09:30 časova
u selu Drenovac došlo do saobraćajne nesreće.

Nažalost, stariji vodnik Kovačević, koji je upravljao vozilom, tom prilikom je izgubio život. Još tri pripadnika Vojske Srbije, koja su se u trenutku udesa nalazila u vozilu, pravovremeno su zbrinuta u zdravstvenoj ustanovi u Vranju, gde su im konstatovane telesne povrede koje nisu opasne po život.

Sve okolnosti saobraćajne nesreće biće utvrđene u skladu sa zakonom predviđenim procedurama.

Povodom navoda koji su primećeni u javnosti tokom jučerašnjeg dana, a koje plasiraju neodgovorni pojedinci, želimo da ukažemo na sledeće:

- Stariji vodnik Kovačević nije učestvovao u vežbi "Platinasti vuk", koja se održava na 50 kilometara udaljenosti od mesta gde se nesreća dogodila.

- U vežbi nije učestvovao nijedan vojnik koji je u saobraćajnoj nesreći povređen, kao ni vozilo u kojem su se stariji vodnik Kovačević i vojnici u trenutku nesreće nalazili.

- Stariji vodnik Kovačević učesvovao je u borbenim dejstvima na Kosovu i Metohiji tokom 1998. i 1999. godine, u sastavu 549. motorizovane brigade, na dužnosti komandira voda, u 2. motorizovanom bataljonu u Đakovici. Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje dece. Čestito i hrabro je služio svojoj otadžbini i svom narodu, uvek dajući primer kako treba da se obavlja ova sveta dužnost.

Apelujemo na neodgovorne pojedince da ne pokušavaju da politizuju ovu tragediju i da prekinu sa iznošenjem netačnih i neproverenih informacija.