Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.06.2023.

Saopštenje



Radi istinitog obaveštavanja javnosti Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije ni na koji način nije učestvovala u jučerašnjem hapšenju trojice naoružanih pripadnika tzv. „kosovske policije“.

Insinuacije premijera Privremenih institucija samouprave u Prištini da je Vojska Srbije umešana u „kidnapovanje trojice službenika kosovske policije“ unutar teritorije Kosova i Metohije samo su nastavak kampanje laži, manipulacija i protivpravnog nasilja koje nad Srbima sprovode prištinske vlasti.

Vojska Srbije izvršava zadatke na kontroli Kopnene zone bezbednosti i obezbeđenju administrativne linije sa Kosovom i Metohijom u potpunosti se pridržavajući Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Vojno-tehničkog i svih drugih potpisanih sporazuma. U realizaciji ovih zadataka Vojska Srbije blisko sarađuje sa drugim snagama bezbednosti Republike Srbije i Kforom, sa kojim ostvaruje profesionalne kontakte na svim nivoima radi praćenja situacije na terenu i očuvanja sigurnog i bezbednog okruženja.

U skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom, kojim je definisano raspoređivanje međunarodnih bezbednosnih snaga u našoj južnoj pokrajini, potpisani su sporazumi kojima je precizirano postupanje i Kfora i snaga bezbednosti Republike Srbije na obe strane duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Reč je o Sporazumu o privremenim operativnim procedurama za saradnju i koordinaciju na obe strane duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom i uputstvu za njegovu primenu.

Navedenim sporazumom dato je odobrenje snagama Republike Srbije da budu u Kopnenoj zoni bezbednosti, uspostavljene su procedure za saradnju, koordinaciju i prevazilaženje konflikata i usaglašeno je da će strane sporazuma sprečavati ilegalne prelaske administrativne linije. Ovi sporazumi ne prepoznaju druge snage sem Kfora i snaga Vojske Srbije i policije, iz čega proizilazi da je u blizini administrativne linije nedopustivo prisustvo drugih naoružanih lica ili formacija.

Najoštrije osuđujući sve pokušaje destabilizacije bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji, ističemo da Vojska Srbije ostaje nepokolebljivo posvećena profesionalnom i odgovornom izvršavanju zadataka u Kopnenoj zoni bezbednosti, u skladu sa dodeljenim misijama i zadacima i svim potpisanim sporazumima u cilju očuvanja mira i stabilnosti.