Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.05.2023.

Posthumno odlikovanje UN za potpukovnika Dejana Stanojevića



Potpukovnik Vojske Srbije Dejan Stanojević koji je 29. marta 2022. godine poginuo u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongu, posthumno je odlikovan medaljom Ujedinjenih nacija.
 
Reč je o odlikovanju „Dag Hamarskjold“, kojim se odaje počast pripadnicima međunarodnih snaga Ujedinjenih nacija stradalim prilikom izvršavanja zadataka na izgradnji i očuvanju mira u svetu.


Medalju je, na ceremoniji održanoj juče u Njujorku povodom Međunarodnog dana mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, uručio generalni sekretar ove organizacije Antonio Gutereš, a u ime porodice potpukovnika Stanojevića odlikovanje su primili predstavnici Stalne misije Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama.
 
Potpukovnik Dejan Stanojević je rođen 22. decembra 1979. godine, a u Vojsci Srbije je bio od 28. septembra 2002. godine. Poginuo je 29. marta 2022. godine u padu helikoptera prilikom realizacije redovnog zadatka izviđanja iz vazduha u misiji Ujedinjenih nacija u DR Kongu.
 
Vojska Srbije je njegovim odlaskom izgubila časnog oficira, izuzetnog starešinu i eksperta jedinica za elektronska dejstva. Tokom bogate vojničke karijere više je puta nagrađivan i pohvaljivan, a iza sebe je ostavio suprugu i dvoje maloletne dece.
photoFOTOGALERIJA