Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.05.2023.

Održana Memorijalna 24. jedriličarska regata „Zoran Radosavljević“Memorijalna 24. jedriličarska regata „Zoran Radosavljević“ održana je tokom vikenda na regatnim poljima na Savskom jezeru i reci Savi u Beogradu, tradicionalno uz podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. „Zokijeva regata“ održava se u čast pasioniranog jedriličara, majora pilota Zorana Radosavljevića, pripadnika elitne 127. lovačke avijacijske eskadrile RV i PVO Vojske Jugoslavije, koji je herojski poginuo braneći otadžbinu tokom NATO agresije 26. marta 1999.
Ove godine učestvovalo je više od 100 jedriličara. Na Savskom jezeru takmičili su se najmlađi jedriličari do 14 godina u klasi OPTIMIST, dok su se na reci Savi na regatnom polju između Ade Međice i Novog železničkog mosta takmičili iskusniji jedriličari u klasama ILCA4, ILCA6, ILCA7, „mikro“ i „krstaš“.
Na nadmetanju u klasi „mikro“ učestvovala je i ekipa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u sastavu poručnik fregate Aleksandar Jovanović, potporučnik Filip Radonić i kadetkinja Sofija Videnović, koja je trku završila kao drugoplasirana.

Prvo mesto u klasi OPTIMIST zauzeo je Vladimir Vrebalov iz Jedriličarskog kluba Zemun. Najbolji u ILCA4 kategoriji je Relja Milovanović iz Jedriličarskog kluba Gemax. Prvo mesto u ILCA6 kategoriji osvojila je Angelina Saračević iz Jedriličarskog kluba Zemun, dok je prvoplasirani u ILCA7 Marko Petković iz Akademskog jedriličarskog kluba Beograd. U „mikro” klasi prvo mesto zauzela je posada predvođena kormilarom Miodragom Dokmanovićem iz Jedriličarskog kluba Zemun.
Na ovogodišnjoj regati učestvovalo je pet najvećih jedrenjaka u klasi „krstaš“, a pehar najboljeg ponela je posada koju je predvodio kormilar Stefan Yuill iz Akademskog jedriličarskog kluba Beograd.

Prva memorijalna regata „Zoran Radosavljević“ održana je u septembru 1999. godine u Crnoj Gori, na inicijativu njegovih prijatelja koji su sa njim delili strast prema jedrenju. Od 2007. godine regata se održava u Beogradu.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.05.2023
mp4 (126,6 MB)
Regata