Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.05.2023.

Održano prvenstvo Vojne akademije u vojnom višeboju – „Memorijal Aleksa Dragaš“



Otvoreno prvenstvo Vojne akademije u vojnom višeboju – „Memorijal Aleksa Dragaš“ održano je tokom vikenda u kasarni „General Jovan Mišković“ u Beogradu. Prvenstvo je završeno danas dodelom odličja najuspešnijim vojnim sportistima.  

U dvodnevnom vojnom višeboju nadmetalo se oko 40 sportista iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u pet disciplina – plivanje na 50 metara slobodnim stilom, gađanje iz automatske puške (simulaciono) - precizna i brza paljba, savlađivanje poligona pešadijskih prepreka, bacanje bombe u metu i u dalj i kros na 4.000 metara.
 
Pobednik ovogodišnjeg prvenstva je učenik Srednje stručne vojne škole „1.300 kaplara“ Jovan Gavrilović, a drugo i treće mesto osvojili su kadeti Vojne akademije Đorđe Marković i Dejan Petrović.

Prvo mesto u ekipnoj konkurenciji zasluženo su osvojili svi prijatelji Alekse Dragaša, koji su svojim prisustvom uveličali sportsko nadmetanje, a pehar je uručen zastavniku Miroslavu Lackoviću iz Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“.
 
Sportska odličja nagrađenima uručio je šef Delegacije Republike Srbije pri Međunarodnom savetu za vojne sportove – CISM potpukovnik doc. dr Negovan Ivanković.

Na dan otvaranja prvenstva, otkriven je mural Alekse Dragaša u Sportskom centru Vojne akademije u prisustvu načelnika pukovnika vanrednog prof. dr Srđana Blagojevića, članova Aleksine porodice, rodbine i prijatelja.

Aleksa Dragaš rođen je u Zrenjaninu 1994. godine. Završio je Zrenjaninsku gimnaziju pa 138. klasu Vojne akademije u Beogradu. Trenirao je više sportova, a posebno je zavoleo vojni višeboj. Postao je član reprezentacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije 2016. godine. Na Bogojavljenje 2017. godine doplivao je prvi do Časnog krsta na Adi Ciganliji. Po završetku Vojne akademije radio je u Centru za obuku podoficira Komande za obuku. Preminuo je 2022. godine posle teške bolesti.
 
photoFOTOGALERIJA