Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.05.2023.

Svečanost povodom dve decenije članstva Srbije u CISM



Svečanost povodom obeležavanja dve decenije članstva Republike Srbije u Međunarodnom savetu za vojne sportove – CISM održana je danas u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu. Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković i ministar sporta Zoran Gajić.

Prenoseći pozdrave i čestitke potpredsednika Vlade i ministra odbrane Miloša Vučevića povodom jubileja srpskog ogranka CISM, pomoćnik ministra odbrane Radović istakao je da su godine za nama vreme velikog truda i uspeha mnogo ljudi u vojsci.

- Pre 20 godina Republika Srbija je postala član ove velike organizacije, koja broji više od 150 zemalja i time smo mi dobili taj okvir ili kredibilitet da se takmičimo sa svim sportistima sveta, sa pripadnicima najelitnijih vojski sveta i najvećih država sveta, što su naši sportisti svih kategorija i činili. Mnogo puta su nas obradovali i mnogo puta smo bili ponosni – naglasio je pomoćnik ministra Radović.

On je istakao da je fizička obuka i psihofizička pripremljenost srpskog vojnika bila i ostala prioritet u našoj vojsci.

- Kao što sport predstavlja igru ili borbu, vežbanje i takmičenje, nadmetanja za koja su potrebne snaga, smelost, izdržljivost do krajnjih granica, okretnost, veština, motivisanost i sve drugo, to su karakteristike i osobine koje krase srpskog vojnika, ali i svakog sportistu. Još jednom da istaknem da naši vojnici sve pripreme, putovanja, učešće i postizanje rezultata na takmičenjima realizuju istovremeno izvršavajući svoje redovne zadatake na formacijskim dužnostima i zato još jednom odajem priznanje svim sportistima Vojske Srbije – poručio je pomoćnik ministra Radović i poželeo im nastavak uspešnog rada i još bolje rezultate.

Čestitajući jubilej vojnim sportistima, ministar Gajić istakao je da svetla istorija srpske vojske do današnjeg dana inspiriše naše vrhunske sportiste kada osvajaju najznačajnija svetska odličja, ali da nije reč samo o sjaju medalja, već i o načinu na koji se osvajaju.

- Hvala vam na divnoj i junačkoj istoriji čiji ste sledbenici, čestitam vam veliki jubilej i računajte na svu podršku Ministarstva sporta i moju lično u svakoj akciji – poručio je ministar Gajić.

Šef Delegacije Srbije pri CISM potpukovnik Negovan Ivanković podsetio je da ta organizacija neguje prijateljstvo između vojnih sportista širom sveta u cilju promocije mira i bezbednosti.

- Delegacija Srbije pri CISM u prethodnom periodu imala je oko 200 aktivnosti, iza nas je 113 takmičenja na kojima je osvojeno 85 odličja. Tu su i niz uspešnih organizacija sportskih događaja i reprezentativna učešća na sportskim manifestacijama širom sveta, zbog čega je Republika Srbija stekla visoki ugled i poštovanje – istakao je potpukovnik Ivanković.

Povodom današnjeg jubileja, Delegacija Srbije pri CISM dodelila je priznanja najuspešnijim sportistima i sportskim ekipama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u prošloj godini, a zaslužnim pojedincima, institucijama, saradnicima i sportistima uručene su povelje za izuzetan doprinos afirmaciji vojnog sporta i ostvarenim rezutatima u radu srpske delegacije pri CISM.

Pehar za najuspešnijeg sportistu 2022. godine, pripadniku Sportske jedinice Vojne akademije Univerziteta odbrane Aleksandru Kukolju, vicešampionu na dva grend slem džudo turnira u Bakuu i Antaliji i osvajaču trećeg mesta na Grend slem turniru u Abu Dabiju, uručio je pomoćnik ministra odbrane Radović, dok je ministar Gajić priznanje za sportsku ekipu godine dodelio vojnoj reprezentaciji Srbije u futsalu, pobedniku međunarodnog vojnog turnira „13. CISM futsal kup za mir“ 2022. godine u Novom Sadu.

Na današnjoj svečanosti uručena su i priznanja za izuzetan doprinos jačanju ugleda Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kroz zapažena sportska postignuća u godini za nama. Priznanja su uručena vodniku Đuri Borbelju, osvajaču brojnih odličja u disciplini maraton i polumaraton,  Sportskoj ekipi Kopnene vojske, pobedniku prvenstva Vojske Srbije u trci sa preprekama na 10 kilometara i najperspektivnijoj sportskoj ekipi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2022. godini vojnim višebojcima Vojne akademije „Nemanjića orlovi“. Nagrade su laureatima uručili zamenik načelnika Generalštaba general Cvetković, načelnik Uprave za obuku i doktrinu (J-7) GŠ VS brigadni general Muharem Fazlić i predsednica pododbora za sport Narodne skupštine Srbije Tanja Medved.

Za izuzetan doprinos afirmaciji vojnog sporta i ostvarenim rezutatima u radu Delegacije Srbije pri CISM povelje su dodeljene ministru sporta Gajiću, predsedniku Olimpijskog komiteta Srbije Božidaru Maljkoviću, pokrajinskom sekretaru za sport i omladinu Vojvodine Danetu Basti, predsednici pododbora za sport Narodne skupštine Srbije Tanji Medved, zatim, predstavnicima eminenetnih sportskih institucija, organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i šefovima srpske Delegacije pri asocijaciji od 2003. do 2023. godine.

Priznanja su uručena i nacionalnim granskim sportskim organizacijama, rukovodiocima, trenerima, sportistima i saradnicima, kao i predstavnicima opština, lokalnih samouprava, medija i pravnih subjekata.

Za 20 godina aktivnog učešća u pripremi i realizaciji aktivnosti Delegacije Srbije pri CISM, kao i za izuzetan doprinos ostvarenom ugledu Srbije u ovoj međunarodnoj vojnoj sportskoj organizaciji i promociji vojnog sporta u Srbiji i inostranstvu, posebna priznanja dodeljena su potpukovniku Draganu Todorovu i kapetanu Goranu Čegaru.

Svečanost, kojoj su prisustvovali pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, istaknuti sportski radnici i poštovaoci sporta u vojsci, završena je muzičkim programom Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, a potom su gosti obišli izložbu priređenu povodom 20 godina članstva Srbije u Međunarodnom savetu za vojne sportove.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.05.2023
mp4 (169,75 MB)
Obraćanje pomoćnika ministra za ljudske resurse Siniše Radovića
18.05.2023
mp4 (119,58 MB)
Obraćanje ministra sporta Zorana Gajića
18.05.2023
mp4 (210,45 MB)
Obraćanje potpukovnika Negovana Ivankovića
18.05.2023
mp4 (166,25 MB)
Svečanost