Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.05.2023.

Vojnofilmski centar „Zastava film“ dobitnik povelje „Kapetan Miša Anastasijević“



Vojnofilmskom centru „Zastava film“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane dodeljena je povelja „Kapetan Miša Anastasijević“ za očuvanje kulturnog nasleđa, koja je na svečanosti u Rektoratu Univerziteta u Beogradu uručena direktoru te vojnofilmske kuće pukovniku Goranu Ikoniću.

U obrazloženju žirija navodi se da „Zastava film“ ne samo da zaslužuje ovu prestižnu nagradu, već i doprinosi njenom ugledu, a da su moralne i etičke vrednosti koje neguje, javnost rada, naučni i kulturološki značaj i humanost kriterijumi kojima je žiri bio vođen.

Direktor „Zastava filma“ pukovnik Ikonić istakao je da je to priznanje svojevrsna potvrda 75 godina rada, tokom kojih se ova vojnofilmska ustanova trudila da, osim značajnog mesta koje ima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, beleži istoriju i čuva od zaborava društvene vrednosti.

- Ova nagrada dolazi u godini kada slavimo 75 godina postojanja „Zastava filma“, što je veliki jubilej. Zbog toga nam je ovo priznanje još draže i biće nam podstrek za dalji rad, da budemo agilniji, još bolji u misiji koju sprovodimo, a to je da beležimo istoriju pokretnim slikama, da je ostavljamo mlađim generacijama koje će je iskoristiti, nadam se, na pravi način - rekao je pukovnik Ikonić.

Prestižno priznanje za očuvanje kulturnog nasleđa uručio je, u ime žirija, reditelj Veselin Grozdanić, koji je osvrnuvši se na pozitivno iskustvo u saradnji sa tom vojnofilmskom kućom, naglasio da je „Zastava film“ čuvar naših korena, ali i svedok istorije i čuvar istine.

Dodela uglednog priznanja deo je projekta „Put ka vrhu“, koji od 2000. godine sprovode Novosadski i Beogradski Univerzitet, „Media Invent“ iz Novog Sada i Javni servis RTV Vojvodina. Svečana dodela priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ ujedno je bila i promocija ustanovljenja planetarnog priznanja „Nikola Tesla“.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.05.2023
mp4 (49,94 MB)
Izjava pukovnika Ikonića
12.05.2023
mp4 (48,97 MB)
Svečanost