Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.04.2023.

Veliko interesovanje građana za „Granit 2023“



Više od 45.500 posetilaca prisustvovalo je današnjem prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023“ na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.
 
Na prikazu je bilo angažovano više od 5.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova.
 
U letačkom delu programa između ostalog nastupili su avioni „MiG-29“, „Orao“ i „Lasta“, helikopteri „Mi-35“, „H-145“ i „Mi-17“.
 
Poseticima na vojnom aerodromu premijerno je predstavljena bespilotna letelica „CH-95“, a prikazani su i protivvazduhoplovni raketni sistemi „FK-3“ i „Pancir“, modernizovani raketni sistemi „Kub“, protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem PASARS, „mistral“, protivoklopni raketni sistemi „Kornet“, kao i samohodna top-haubica 155 mm NORA i modularni „Oganj“.
 
Posebnu pažnju ljubiteljima naoružanja i vojne opreme privukla su oklopna borbena vozila „Lazar-3“, „Miloš“ i „Hamer“, kao i oklopni transporteri MRAP 6x6.
 
Svi građani, a posebno najmlađi, uživali su u defileu pripadnika specijalnih jedinica opremljenih najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom i naletima vazduhoplovnog ešelona.
 
Među posetiocima bilo je mnogo ljubitelja avijacije, a jedna od njih je Milena Vićević iz Užica.
 
-  Do sada nisam bila u prilici da prisustvujem ovakvom događaju. Najviše mi se dopalo kada su avioni sleteli sa našom zastavom i kada je krenula muzika. Sva sam se naježila – istakla je Milena.
 
Dimirtije Ogan iz Batajnice nije krio oduševljenje.
 
- Utisci su fenomenalni! Sve mi se sviđa, počevši od modernizovanih tenkova pa na dalje. Prvi put sam na aeromitingu. Deset godina živim u Batajnici i sva očekivanja su apsolutno prevaziđena – rekao je Dimitrije.
 
Najveću pažnju Nikole Bikića iz Novog Sada privukli su pripadnici specijalnih jedinica Vojske Srbije.
 
- Došao sam jer sam želeo da vidim specijalce i avione i helikoptere kako sleću i poleću. Ako Bog da, sledeće godine ću ići u vojsku – naglasio je Nikola.
 
Jeleni Antić iz Zrenjanina današnji prikaz sposobnosti Vojske Srbije probudio je uspomene na detinjstvo.
 
- Došla sam zato što sam kao mala dolazila, s obzirom na to da mi je tata vojno lice. Najviše mi se dopada, naravno, performans aviona. Sviđa mi se što se mnogo ljudi odazvalo i što smo konačno počeli vojsku da vraćamo gde je nekad bila – istakla je Jelena.
 
Nebojša Vukadinović iz Siriga na današnji prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023“ poveo je ćerku Mašu.
 
- Ljubav prema srpskoj vojsci, to je naša tradicija, to me je motivisalo da povedem i dete da se upozna sa našom vojskom. Ja sam davno služio vojni rok, ali nije se loše podsetiti starih dana. Tokom današnjeg prikaza sve mi se dopalo, a posebno organizacija, sve čestitke i puno uspeha želim našoj vojsci! – rekao je Nebojša.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.04.2023
mp4 (137,19 MB)
Izjave građana
22.04.2023
mp4 (54,65 MB)
Posetioci prikaza sposobnosti Vojske Srbije "Granit 2023"