Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.04.2023.

Održan prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023“



Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023“, kome su prisustvovali predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, održan je danas na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici.
 
Prikazu povodom Dana Vojske Srbije prisustvovali su predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, srpski član i predsedavajuća Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar odbrane Mađarske Krištof Šalaj Bobrovničski, predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.
 
Predsednik Republike Srbije prikaz sposobnosti ocenio je „vrlo dobro“ i svim pripadnicima čestitao Dan Vojske Srbije. Tom prilikom, predsednik Vučić zahvalio je predstavnicima Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Mađarske koji su prisustvovali prikazu.
 
 -  Jutros smo imali odlične razgovore sa premijerom Orbanom i njegovim timom o zajedničkoj borbi protiv terorizma. Mi ne možemo na drugačiji način to da nazovemo, jer oni su NATO zemlja, a mi nismo i ne želimo da budemo. Mi želimo da čuvamo svoju vojnu neutralnost, ali ćemo u mnogim oblastima koje se tiču borbe protiv terorizma i upotrebe vojno-policijskih savremenih sredstava sarađivati u svakom smislu – rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić čestitao je Dan Vojske Srbije i istakao da se taj dan obeležava u znak sećanja na početak Drugog srpskog ustanka, koji je utemeljio modernu srpsku državnost u pravom smislu te reči.
 
- Danas smo pokazali deo našeg oruđa, oružja, najsavremenijih sredstava. Mogli ste da vidite brojne promene, prvi put ste mogli da vidite i „CH-95”,  drugi put „CH-92”, naši „Vrapci” su gađali pre neki dan i to veoma uspešno. Razvijamo naše dronove, naručili smo i pre kraja godine moći ćete da vidite i naše dronove „Kamikaze” koje smo već kupili i rezervisali. Pažljivo pratimo, naša Vojnoobaveštajna agencija i Generalštab izveštavaju me na dnevnom nivou o događajima u Ukrajini i o tome na koji način i kojim sredstvima se vodi rat – rekao je predsednik Vučić.
 
Obraćajući se prisutnima, predsednik je posebno istakao „Pancir”, „FK-3”, raketnu artiljeriju, ali i bespilotne i besposadne sisteme koje su od ključnog značaja. Naglasio je i značaj jačanja snaga modernizovanim borbenim vozilima pešadije i modernizovanim tenkovima.
 
Predsednik Vučić rekao je da je izuzetno ponosan na pripadnike specijalnih jedinica.
 
 - Videli ste kako su opremljeni, odeveni, sve je drugačije u odnosu na neko staro vreme. Ono na šta sam posebno ponosan je da se prijavilo oko 1.700 ljudi za 530 mesta, koliko smo tražili. Od prijavljenih 4,43 odsto su žene, a 95,57 su muškarci. Neko bi rekao da je iznenađujuće veliki broj prijavljenih sa teritorije Beograda, a proporcionalno broju stanovnika ubedljivo najviše njih prijavilo se iz Jablaničkog okruga. Čestitam ljudima iz Jablanice i želim da im zahvalim i kažem da znaju da zajedno sa Toplicom i Pčinjom oni najviše brane Srbiju. Dakle, prijavilo se tri puta više ljudi. Verujemo da ćemo kroz veoma selektivan proces moći da dobijemo više od traženog broja vojnika i onda je u planu sledeći poziv kada budu primali prve plate od 2.000 evra pa naviše. Tada će svi ostali da vide da govorimo istinu i da nema prevare – rekao je predsednik Srbije i dodao da su posetioci današnjeg prikaza imali priliku da vide po 10 aviona „ MiG-29” i „Orao” da lete, kao i brojne helikoptere i tom prilikom najavio dolazak novih helikoptera.
 
-  Naša vojska je sve snažnija, ljudske kapacitete moraćemo da popunjavamo, da budemo kvalitetniji i da mnogo ulažemo. Ja nikada nisam sasvim zadovoljan, ali ono što mogu da kažem to je hvala vam na trudu, hvala na tome što ste uvek tu da sačuvate i zaštitite Srbiju. Naše je da čuvamo i štitimo mir, a da sačuvate i zaštitite mir i ljude možete samo ukoliko imate snažnu armiju. Na razvoju armije nastavićemo da radimo i ja današnju vežbu, uz svu zahvalnost i čestitke pripadnicima Vojske Srbije, ocenjujem „vrlo dobro” – istakao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Republike Srpske Dodik čestitao je svima na uspešnom prikazu, koji, prema njegovim rečima, pokazuje napredak.
 
- Svaki put kada dođemo ovde vidimo kolika je promena – promena ka boljoj osposobljenosti, opremljenosti, obučenosti, i svemu onome što je važno da bi se Srbija, njena teritorija, naš narod gde god on bio branio uspešno i odvratio od bilo kakvog napada one koji bi potencijalno to želeli. Danas je Srbija i u ovom smislu modernizovana i njena vojska je snažna – naglasio je predsednik Republike Srpske.
 
On je istakao da, kada se osvrnemo, treba da budemo ponosni na sve što je učinjeno i što je planirano da se uradi.
 
- Sve je to rezultat napora, plana, smišljene akcije da se modernizuje i ojača, pre svega, volja za borbom i odbranom Srbije, a to ne može bez opremanja – istakao je predsednik Republike Srpske, dodajući da je ponosan što je prisustvovao današnjem prikazu i što se uverio u napredak Srbije.
 
Prikazane su sposobnosti dela snaga Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i specijalnih snaga, defile specijalnih jedinica, nalet vazuhoplovnog ešelona, najsavremenije naoružanje i vojna oprema Vojske Srbije, kao i sredstva u razvoju domaće odbrambene industrije.
 
Današnji prikaz počeo je izvođenjem padobranskog demo skoka pripadnika 63. padobranske brigade sa zastavama Republike Srbije i Vojske Srbije iz helikoptera „H-145M“ s visine od 1.500 metara.
 
Usledio je letački program, koji je počeo naletom borbenih helikoptera „Mi-35“. Oni su izvršili dejstvo po neprijateljskim ciljevima radi pružanja vazduhoplovne vatrene podrške snagama u operaciji i stvaranja povoljnih uslova za izvođenje helikopterskog desanta i protivterorističke operacije.
 
Nakon vazduhoplovne vatrene podrške stvoreni su uslovi za helikopterski desant. Timovi 72. brigade za specijalne operacije desantirali su se tehnikama brzog spuštanja „Fast Rope“ iz helikoptera „Mi-8“ i alpinističkim užadima „Repelling“ iz helikoptera „Mi-17“.
 
Angažovanjem lovačkih aviona „MiG-29“ ostvarena je prevlast u vazdušnom prostoru i obezbeđena zaštita udarnih grupa avijacije.
 
Istovremeno, na stajanci batajničkog aerodroma usledilo je rešavanje talačke krize tokom koje je prikazan rad protivterorističkih timova Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“ koji su blokirali motorno vozilo i primenom taktike specijalnih dejstava izveli napad i neutralisali teroriste.
 
Posle stvaranja uslova s poletno-sletne staze poletela je udarna grupa vazduhoplova „Orao“. Na čelu udarne grupe bio je modernizovani avion „Orao“ naoružan vođenom raketom vazduh-zemlja VRVZ-200 i opremljen novom savremenom opremom. Nakon udarne grupe vazduhoplova, poleteli su i avioni „Supergaleb“  G-4 s ciljem izvršenja dodeljenog zadatka.
 
Usledilo je izvlačenje specijalnih snaga helikopterima. Zahvaljujući količini i asortimanu ubojnih sredstava, borbeni helikopteri „Mi-35“ pružili su efikasnu neposrednu vazduhoplovnu vatrenu podršku i stvorili povoljne uslove za izvlačenje specijalnih timova.
 
Na nebu iznad batajničkog aerodroma angažovani su i helikopteri „Mi-17“ uz neposrednu zaštitu borbenih helikoptera „H-145“ koji su naoružani sedmocevnim lanserom raketnih zrna 80 mm i gondolom mitraljeza 12.7 mm domaće proizvodnje. Nakon toga prikazano je izvlačenja timova specijalnih snaga korišćenjem tehnike „Grozd“ i platforme za vazdušnu evakuaciju „Air TEP“.
 
Upotrebom aviona „Orao“ i „Supergaleb“ G-4 usledila je vazduhoplovna vatrena podrška kopnenim snagama dejstvom po važnim objektima i snagama neprijatelja na taktičkoj i operativnoj dubini.
 
Po dobijanju informacije o povredi vazdušnog prostora usledila je reakcija dežurnog para lovačkih aviona „MiG-29“. Podaci osmatranja od radarskih sredstava, nakon prikupljanja i obrade u centrima VOJIN, distribuirani su snagama u sistemu kontrole i zaštite vazdušnog prostora. Osim snaga lovačke avijacije u sistemu PVO angažovane su i raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva. Prikazana je reakcija raketnog sistema „Kub“, koji zahvaljujući modernizaciji omogućava brzo otkrivanje i praćenje ciljeva. Potom je prikazano i praćenje dodeljenog cilja savremenim protivvazduhoplovnim raketnim sistemima „FK-3“ i artiljerijsko-raketnim sistemom „Pancir“.
 
Protivvazduhoplovna dejstva po ciljevima na malim visinama i daljinama izvedena su i prenosnim raketnim sistemom zemlja-vazduh sa infracrvenim navođenjem „igla“ opremljenim Sistemom za prikazivanje ciljeva.
 
Posle ostvarene prevlasti u vazdušnom prostoru, lovački avioni „MiG-29“ izvršavaju zadatke u zoni patroliranja.
 
U nastavku prikaza sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023“ nastupio je defile specijalnih jedinica Vojske Srbije. U defileu su učestvovali podešeloni 63. padobranske brigade i podešeloni bataljona za specijalne operacije „Grifoni“ i „Sokolovi“ iz 72. brigade za specijalne operacije. Nakon toga prodefilovali su i podešeloni Odreda Vojne policije specijalne namene „Kobre“, Vojne policije Kopnene vojske, kao i podešeloni izviđačkih jedinica KoV i Komande za obuku.
 
U nastavku današnjeg prikaza usledio je nalet vazduhoplovnog ešelona – aviona „Mig-29“, „Orao“, „Supergaleb“ G-4, zatim školskih aviona „Lasta“ i „Utva 75“, borbenih helikoptera „Mi-35“, helikoptera „Mi-8“, „Gama“, „H-145“ i „Gazela“ i višenamenskih helikoptera „Mi-17“. Nalet vazduhoplovnog ešelona završio se atraktivnim preletom dva aviona „MiG-29“ u brišućem letu.
 
Javnosti je premijerno predstavljen bespilotna letelica „CH-95“, a na današnjem prikazu angažovano je više od 5.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova.
 
Posetioci su bili u prilici da vide najsavremenije naoružanje i vojnu opremu kojom su opremljene jedinice Vojske Srbije, kao i deo sredstava iz razvoja preduzeća domaće odbrambene industrije.
 
Na batajničkom vojnom aerodromu građani su bili u prilici da vide protivvazduhoplovne raketne sisteme „FK-3“ i „pancir“, PASARS, „mistral“, zatim modernizovane raketne sisteme „kub“ i „neva“, modernizovano samohodno lansirno oruđe „strela-10“, modernizovanu „iglu“, mobilni centar VOJ, kao i modernizovane radare P-12 i „žirafa“.
 
Posetiocima su prikazani i tenkovi „M-84AS1/2“, „M-84AB1“, borbena vozila pešadije „BVP M-80AB1“, zatim borbena oklopna vozila „Lazar-3“, „Miloš“, „Lazanski“, „BOV“ i „MRAP 6x6“ proizvedena u domaćoj odbrambenoj industriji, kao i „Hameri“, „BRDM-2MS“ i vozila „Berket“.
 
Izložena su i artiljerijska sredstva, među kojima su samohodna top-haubica 155 mm „NORA B-52“, modernizovana haubica 122 mm „Gvozdika“, modernizovani oklopni transporter „KOT“, modularni „Oganj“, univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica „UPARS“, „Tamnava“, „Šumadija”, „ALAS“, samohodne haubice 122 mm Sora i Soko.
 
Posetioci su imali priliku da vide savremene bespilotne letelice iz domaće proizvodnje i uvoza, kao i besposadne helikoptere i izviđačke i borbene dronove poput „CH-92A“, „PEGAZ“, „Vrabac”, „IKA-20“, „IKA-50“, „GAVRAN” i „Stršljen”.
 
Na stajanci batajničkog vojnog aerodroma izloženi su i streljačko naoružanje, optoelektronska sredstva, savremena zaštitna, balistička i kamuflažna oprema, kao i oprema za specifične zadatke.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.04.2023
mp4 (543,78 MB)
Izjava predsednika Vučića
22.04.2023
mp4 (124,75 MB)
Izjava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika
22.04.2023
mp4 (226,27 MB)
Prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Granit 2023"