Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.04.2023.

Uručene nagrade pobednicima konkursa „Naš vojnik, naš heroj“



Pobednicima konkursa „Naš vojnik, naš heroj“ danas su uručene nagrade u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba. Osnovcima čiji radovi su pobedili na konkursu, nagrade su uručili pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović i pomoćnik ministra u Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje Ministarstva prosvete dr Milan Pašić.

Tema ovogodišnjeg nagradnog konkursa je „Žene u Vojsci Srbije. Heroine prošlog, sadašnjeg i budućeg vremena“, a u kategorijama srpski jezik, likovna kultura i tehnike i tehnologije.

Pomoćnik ministra Radović pozdravio je prisutne u ime ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije i istakao da je ovo jedan od lepih događaja u susretu obeležavanja Dana Vojske Srbije.

- Tema konkursa su žene u vojsci, heroine, a ja mislim da su i ove devojčice ovde i nastavnici prave heroine zato što su danas ovde sa nama i što su pisale, crtale, prikazivale tu jednu istorijsku komponentu. Naše supruge, majke, sestre su heroine svakog dana. Mi kada govorimo o toj temi, žene heroine, obično mislimo na ratno vreme i ono jeste iznedrilo heroine koje je ceo svet uvažio i kojima se svet poklonio.  Slobodarski svet se i danas poklanja tim delima koja su večna, a  mislim da ste i vi kroz vaše radove to potvrdili. Verujem da će to biti vaše nadahnuće u narednom periodu i nadahnuće svih naših mladih generacija, jer vi ste naša budućnost- rekao je pomoćnik ministra odbrane.

On je rekao da se nada da će i naredni konkurs biti prilika da deca nađu inspiraciju i učestvuju.

-  Verujem da ćete i u narednim godinama i vi, i deca koja dolaze naći inspiraciju, koja god da je tema, da pišete o njoj, da crtate, govorite i date novi impuls ostalima koji se nisu uključili u ovakvu akciju. Ministarstvo odbrane zadovoljno je rezultatima koje postiže na ovom planu, a i na drugim poljima  u radu sa Ministarstvom prosvete- rekao je pomoćnik ministra Radović.

Pomoćnik ministra u Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje Ministarstva prosvete dr Milan Pašić rekao da dva ministarstva kontinuirano organizuju već treću godinu nagradni konkurs “Naš vojnik, naš heroj” sa željom da se razvije već  odavno uspostavljena saradnja dva ministarstva.

- Sve aktivnosti su pre svega  utemeljene na potrebi da se ukaže dužna pažnja najmlađim naraštajima  školskog uzrasta time što će biti podstaknuti da razmišljaju o istoriji svoje zemlje i uzvišenim moralnim vrednostima koje čuvaju i uzdižu tradiciju naroda kome pripadaju. Svake godine konkurs ima drugu temu, a ove godine naglasak je stavljen na herojstvo žena u istoriji srpskog naroda. Tema konkursa pozvala je učenike da sopstvenim stvaralaštvom rečju, likovnom izrazom, tehničkim i tehnološkim znanjima i veštinama daju svoj kreativni doprinos poznavanju istorije, slobodarskih tradicija našega naroda- rekao je Pašić.

Emilija Pešić iz Aleksinca nagradu je dobila u kategoriji tehnika i tehnologija i ne krije zadovoljstvo svojim učešćem na konkursu.

- Došli smo na ideju da spojimo srpski jezik i istoriju zato što je Milunka Savić jedna od naših najvećih heroina i hteli smo da predstavimo nju kao nekog ko je obeležio našu istoriju i našu zemlju- rekla je Emilija.

Emilijin nastavnik informatike i računarstva Miloš Petrović rekao je da je organizacija konkursa na visokom nivou i da su deca uživala.

- Deca su sticala nova znanja iz tehnike i tehnologije, a istovremeno iz istorije. Drago nam je što smo osvojili ovaj plasman i sledeće godine dolazimo sigurno- rekao je nastavnik Petrović.

Anđela Stanisavljević nagradu je dobila u kategotiji likovnog stvaralaštva nacrtavši spomenik Milunke Savić. Njena učiteljica Violeta Stanković iz Surdulice kaže da je ovo druga godina kako njen razred učestvuje na konkursu.

-Zaista smo oduševljeni konkursom, imamo i uspeha, zato i celo odeljenje uvek učestvuje. Svi se rado odazovu i roditelji daju saglasnost. Prošle godine smo osvojili prvo mesto, a ove godine ova devojčica je osvojila drugo mesto za likovni rad-  rekla je učiteljica Stanković.

U kategoriji za najbolji literarni rad za uzrast od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, pobedu je odnela Nikolina Bunčić, učenica četvrtog razreda OŠ „Sveti Sava“ i učiteljica Milica Džambić, područno odeljenje Divoš iz Sremske Mitrovice. Drugo mesto pripalo je Katarini Ivanović, učenici četvrtog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ iz Knjaževca i učiteljici Dijani Milovanović.

Prvo mesto u konkurenciji đaka od petog do osmog razreda, u istoj kategoriji osvojila je Anđela Jovanović učenica osmog razreda iz OŠ „Draža Marković Rođa“ iz Smoljinca, drugo je pripalo Pavlu Vilčeku, učeniku sedmog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Aleksinačkog Rudnika i nastavnici Mariji Petrović, a treće mesto zauzeo je Andrej Jović, učeniku osmog razreda OŠ „Branko Radičević“ iz Vranja.

U kategoriji likovnog stvaralaštva u konkurenciji đaka od prvog do četvrtog razreda, prvo mesto osvojila je Milica Tomić, učenica četvrtog razreda OŠ „Nikola Tesla“ iz Rakovice i učitelj Goran Maksimović, drugi najbolji rad delo je Anđele Stanisavljević, učenice trećeg razreda OŠ „Vuk Karadžić“ iz Surdulice i učiteljice Violete Stanković. Treće mesto osvojila je Staša Grujović učenica prvog razreda OŠ „Sveti Sava“ iz Niša.

Najbolji rad u likovnoj kategoriji u uzrastu od petog do osmog razreda kreacija je Lidije Naomi Caran, učenice osmog razreda OŠ „Sveti Georgije“ iz Uzdina, drugo mesto osvojila je učenica petog razreda Nikolina Ilić iz OŠ „14. oktobar“ iz Beograda i nastavnica Nadica Nedeljković, a treće je pripalo Mini Mitić, učenici petog razreda OŠ „17. oktobar“ iz Jagodine.

U kategoriji tehnike i tehnologije za najbolji rad nižih razreda nagrađena je Ivona Kitić, učenica drugog razreda OŠ „Ljupče Nikolić“ iz Aleksinca i učiteljica Nataša Bogdanoović. Najbolji rad u navedenoj kategoriji u uzrastu od petog do osmog razreda je rad Emilije Pešić, učenice osmog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ iz Žitkovca, Aleksinac i nastavnika Miloša Petrovića i Branke Videnović. Drugo mesto pripalo je  Anđeli Vuksanović, učenici sedmog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Kruševca i nastavnici Sanji Mitrović, dok je treće mesto pripalo Nikoli Vujakoviću, učeniku osmog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ iz Novog Sada.
   
Specijalnu nagradu za uložen trud i iskazanu kreativnost u radu primila je Anđela Svirčević učenica petog razreda OŠ „Sveti Sava“, područno odeljenje Divoš iz Sremske Mitrovice.

Prva nagrada za pobednike konkursa je besplatan sedmodnevni boravak u objektima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije namenjenim za odmor i rekreaciju Vojna ustanova „Tara“ , nagrada za osvojeno drugo mesto je besplatan sedmodnevni boravak u Vrnjačkoj Banji, dok je treće mesto nagrađeno knjigom.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.04.2023
mp4 (446,3 MB)
Obraćanje pomoćnika ministra za ljudske resurse Siniše Radovića
20.04.2023
mp4 (476,23 MB)
Obraćanje pomoćnika ministra Ministarstva prosvete dr Milana Pašića
20.04.2023
mp4 (48,95 MB)
Izjave Emilije Pešić i nastavnika Miloša Petrovića
20.04.2023
mp4 (59,08 MB)
Izjave Anđele Stanisavljević i učiteljice Violete Stanković
20.04.2023
mp4 (153,89 MB)
Svečanost