Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.03.2023.

Centralni skup povodom Dana sećanja na stradale u NATO agresiji održan u Somboru



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras centralnom komemorativnom skupu povodom Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine na Trgu Svetog Đorđa u Somboru.

Obeležavanju 24. godišnjice od početka NATO agresije prisustvovali su potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Patrijarh srpski Porfirije služio je pomen žrtvama, a skupu koji nosi poruku "Oprostićemo ako budemo mogli, a zaboraviti samo ako nas ne bude bilo", prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, predstavnici verskih zajednica i mnogobrojni građani.

Predsednik Vučić rekao je da je pre 24 godine umrlo savremeno međunarodno pravo i poručio da su tada sile pokušale da slome srpski duh, ali ga, kako je rekao, nisu slomili i nikada ga neće slomiti.

- Dvadeset četiri godine od kada je počela agresija na SRJ večeras nas u Somboru ima posle 24 godine ubedljivo najviše, to govori nešto loše i nešto dobro. I upravo zbog toga sam odlučio da večeras ne čitam lepo sročene i pripremljene govore. Prvi put kada vam se obraćam na ovaj važan dan, želim da govorim iz srca i ono što mislim i da ne dozvolim da me emocije u potpunosti savladaju i time nanesem neku štetu našem narodu i našoj zemlji - rekao je predsednik Vučić.

On je istakao da je pre 24 godine konačno umrlo savremeno međunarodno pravo i to, kako je rekao, zvuči kao nevažna birokratska rečenica, ali to je mnogo više od toga.

- Od tada više ništa što se u svetu događa ne može da bude gore od onoga što su učinili jednoj maloj zemlji koja je bila kriva samo, jer je želela da budemo svoj na svome, slobodna, slobodarska i kao takva nije se dopadala onima koji su 89. i 90. stvorili novi poredak u kome se samo oni pitaju za sve, a neposlušni da budu kažnjeni - rekao je predsednik Republike.

Predsednik Vučić je rekao da su oni uspeli da razore Sovjetski Savez, nastavili sa Jugoslavijom, a onda je, kaže, došla na red "neposlušna Srbija koja nije htela da prihvati diktate".

- Danas sam gledao naslovne strane iz tog vremena iz najvećih svetskih časopisa. Govorili su da je to sukob varvarstva i civilizacije, do nemuštih objašnjenja u kojima su govorili - mi se to borimo protiv onih koji izazivaju humanitarnu katastrofu, pa su onda rekli - mi idemo da pobedimo, te Srbe te varvare zato što time sprečimo genocid - rekao je predsednik Vučić.

On je istakao da smo se mi uglavnom trudili da sakrijemo njihovu argumentaciju.

- A da vidimo šta je istinito. Kad govorite o genocidu mora da postoji namera da se uništi narod, verska grupa. Izmislili su sve. Kako možete da sprečavate pokušaje gencida? Ili ga je bilo ili nije. Nigde nikada niko nije rekao da ga je bilo osim albanskih poslušnika koji misle na tome da grade karijeru – istakao je predsednik Vučić.

Navodeći da je argument bio da su sprečavali humanitarnu katastrofu, predsednik Vučić je rekao da su oni naoružavali pobunjeničke grupe u slobodnoj zemlji koja nijednim pedljem nije kročila na teritoriju druge zemlje.

- Kada ste videli da za to ne možete da dobijete odobrenje SB UN onda ste rekli a zbog čega je nama potreban SB UN, a šta će nam pravo, a šta će nam pravda? Mi ćemo to sami, mi smo jedini, sami na svetu, skupiće se nas 19 velikih, 19 najjačih, najmoćnijih i napašćemo tu jednu malu slobodnu i slobodarsku Srbiju", rekao je Vučić.

Kako je rekao, kidali su nam delove teritorije, ubili su 89 dece, 2.500 ljudi, ne samo civila već i policajaca i vojnika.

- Ko ste vi da nam ubijate vojnike i policajce koji su na svojoj teritoriji i svojoj zemlji? Ko vam je to pravo dao? – zapitao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija, naglasio je predsednik Vučić, ne želi nikakve sukobe, ali da neće nikada i nikome dati svoju zemlju.

- Moja poruka vama je da - hoćemo mir, nećemo nikakve sukobe, ni sa NATO, ni sa bilo kim, ali vam svima lepo kažemo - čuvaćemo svoju zemlju. I kada vam kažemo šta su crvene linije, onda nemojte sa tim da se igrate i nemojte dalje da pritiskate, jer onda ćete dobiti odgovor ponosite, dostojanstvene i junačke Srbije, a naš odgovor je - ne damo Srbiju i nikada je nikome nećemo dati - poručio je predsednik Vučić.

Govoreći o Srbiji danas, predsednik Vučić je rekao da je naša vojska u odnosu na period od pre 10 godina mnogo snažnija i da će to svi videti 22. aprila, na prikazu sposobnosti. Kako je rekao, mnogo je Vojska Srbje snažnija danas i više nismo onako mali i lak plen kao 1999, ali smo mnogo mudriji i pametniji da i dalje vidimo kolika bi sila krenula na jednu slobodarsku zemlju, samo da dokažu da su bili u pravu.

- I zato to ne smemo da dopustimo, jer moramo da rastemo, da se razvijamo i čuvamo mir - poručio je predsednik Vučić ukazujući da  zato naša vojska mora da bude odvraćajući faktor za sve, da bismo mogli da sačuvamo ono što je naše.

Predsednik Republike Srpske Dodik poručio je da se okupljamo na tom mestu - ne da se sećamo, nego da ne zaboravimo ono što se desilo zbog, kako je rekao, zlotvora koji je naložio da se bombarduje Srbija.

- Nikada im nećemo, što se mene tiče, ni oprostiti ni zaboraviti, bez obzira na poruke koje nam naša svetost šalje. Ne možemo da im oprostimo jer su bili bezdušni. Ne možemo da im oprostimo zato što su baš do kraja išli, ne samo da nas razore i unište, već da nas potcene i ponize. Ja ne mogu da im verujem i nikada neću moći - poručio je Dodik.

On je dodao da se okupljamo zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, da se agresija ne zaboravi i da se agresija nazove pravim imenom, jer smo narod, kako je rekao, narod koji je od strane NATO nazvan kolateralnom štetom.

- Naši ljudi i naša deca su ginuli sa traumama koje smo mogli da čujemo od porodice koja je izgubila oca, i mnogo je takvih. I onda nam ovde dođu i kažu da treba da zaboravimo i da idemo dalje, ali oni moraju da shvate da srpski narod čine jednako i živi i mrtvi, ali i oni koji će se roditi i ovde doći", rekao je predsednik Republike Srpske.
 
Patrijarh srpski Porfirije služio je pomen žrtvama, a obraćajući se okupljenima rekao je da se narod danas sabrao u Somboru kako bi se pomolio za postradale u nečovečnoj i protivpravnoj agresiji najveće vojne sile u istoriji, u najnesrazmernijem ratnom sukobu, odnosu snaga na bojnom polju, otkako je sveta i veka.

- U gradu, na koji je na današnji dan 1999. u istim ovim satima pala prva bomba, kada su počela prva razaranja naše divne i voljene otadžbine, prirode, imovine i života, ubijen je Radovan Medić, prvi Srbin od više hiljada ubijenih i ranjenih. Opominjemo i sebe i druge da je i našem narodu i čitavom svetu najpotrebnije od svega mir i međusobno razumevanje i da mesta ima za svaku živu dušu pod kapom nebeskom i narod da organizuje sebe kako njemu odgovara" - naveo je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim rečima, 1999. godine bombama su razarani ne samo vojni objekti, već i fabrike, domovi, škole, vrtići i izvorišta vode iz kojih se napaja Sombor i pozvao je sve da se pomole za nepravedno stradale od zločinačkih pucnjeva sa neba, odakle su dolazili "anđeli" nisu nosili mir, već sejali smrt.

- Danas molimo za sve nevino postradale naše sunarodnike. Bog neka dušu prosti njima i da im večni pokoj - poručio je patrijarh srpski Porfirije.
 
Obraćajući se okupljenima, Marijana Paskaš, ćerka nastradalog zastavnika Radovana Medića, prve žrtve NATO agresije, prisetila se kobne noći, kada je pre 24 godine, obavljajući svoju dužnost, nastradao njen otac.

- Hvala predsedniku Republike Srbije i državi Srbiji što obeležavamo ovaj dan i tako čuvamo sećanje na sve očeve, braću, majke, ćerke i sve nama drage ljude koji su izgubili život tokom tih 78 dana bombardovanja. Hvala i što ste večeras baš ovde u Somboru, gradu u kojem je živeo i život izgubio čovek koji je voleo svoju porodicu, ali i svoju zemlju, svoj narod i slobodu – rekla je Marijana Paskaš.
 
Sombor je ove godine izabran za grad u kome održava centralni komemorativni skup, jer su u njemu pale prve bombe i izgubljeni prvi ljudski životi. Naime, jedna od prvih ispaljenih krstarećih raketa na SRJ pogodila je 24. marta 1999. u 19.55 časova vojni aerodrom u Somboru, napad na aerodrom ponovljen je još jednom iste večeri i tada je poginuo zastavnik Radovan Medić.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.03.2023
Obraćanje predsednika Vučića
24.03.2023
Obraćanje patrijarha Porfirija
24.03.2023
mp4 (355,31 MB)
Obraćanje Marijane Paskaš
24.03.2023
mp4 (171,57 MB)
Centralni skup