Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.03.2023.

Međunarodni kurs biološkog oružja i toksikologije



U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Srbije u Kruševcu realizovan je međunarodni kurs biološkog oružja i toksikologije. 

Petodnevno usavršavanje su pohađali pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Grčke, Egipta, Italije, Mađarske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Crne Gore i Španije.

Oni su u Centru ABHO stekli nova znanja o biološkom oružju i toksikologiji i uvežbavali upotrebu opreme za zaštitu od dejstva ovog oružja, biološku detekciju, identifikaciju i dekontaminaciju. U improvizovanoj laboratoriji formiranoj za potrebe kursa uvežbavan je odgovor na teroristička dejstva u uslovima kada su upotrebljeni biološki agensi. 

Obuku su realizovali instruktori iz Centra ABHO i stručnjaci za toksikologiju Vojnomedicinske akademije i Instituta za nuklearne nauke „Vinča“.

Uspešna realizacija kursa i veliko međunarodno interesovanje za učešće na obuci u Centru ABHO dalje učvršćuju status ove jedinice kao regionalnog i partnerskog centra za obrazovanje i obuku i potvrđuju visok kvalitet obuke koja se u Vojsci Srbije sprovodi u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane.
photoFOTOGALERIJA