Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.03.2023.

Poseta delegacije Centra izuzetnosti za upravljanje krizama i odgovora na katastrofe



Predstavnici Centra izuzetnosti za upravljanje krizama i odgovora na katastrofe (The crisis management and Disaster Response Center of Excellence – CMDR COE) boravili su u poseti Ministarstvu odbrane Republike Srbije. 

Prezentacija rada Centra održana je na Univerzitetu odbrane, kada je predstavljen delokrug i način rada ove međunarodne organizacije, osnovane 2013. godine kao telo koje NATO i partnerskim zemljama pruža ekspertsku pomoć u oblasti upravljanja krizama, odgovora na katastrofe, klimatskih promena, zaštiti civila i slično, kroz organizovanje seminara, obuka, konferencija, izrade analiza i strateških dokumenata. Programi Centra su akreditovani od strane NATO, a osim Grčke, Bugarske, Rumunije i Poljske, od 2022. godine Centru se pridružila i Mađarska.

Delegacija CMDR COE posetila je i Vojnu akademiju, gde se upoznala sa organizacijom i zadacima Vojne akademije, sa posebnim težištem na studijskom programu master akademskih studija „Upravljanje rizicima u slučaju prirodnih katastrofa“.  

Prezentaciji rada Centra izuzetnosti za upravljanje krizama i odgovora na katastrofe osim pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovali su i predstavnici državnih institucija Republike Srbije iz Ministarstva spoljnih poslova, Centra za razminiranje, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Republičkog seizmološkog zavoda, kao i predstavnici akademske zajednice sa Fakulteta bezbednosti, Kriminalističko - policijskog univerziteta i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.
photoFOTOGALERIJA