Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.03.2023.

Prvi koncert „Biničkog“ na britanskoj turneji



Zajednički koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Gudačkog orkestra grofice od Veseksa održan je danas u londonskom Regent holu. Reč je o prvom od planirana dva koncerta tokom britanske turneje srpskog vojnog orkestra.
 
Muzičari dva renomirana ansambla ispunili su koncertni podijum veoma atraktivnom kombinacijom različitih uniformi i ukrstili melodije i ritmove muzike različitih žanrova i stilova iz svih krajeva sveta.

Nekoliko stotina posetilaca u dvorani imalo je prilike da čuje dela najvećih kompozitora klasične muzike, popularne hitove i filmsku muziku. Koncert je otpočeo kompozicijom „Rojal Vinzdor“ Klajva Dženkinsa, a zatim su dvoranu ispunili zvuci Koncerta za dve violine i orkestar Johana Sebastijana Baha. Solisti na violinama su bili kaplar Ketrin Dejvis i Uroš Kovandžić. Smenjivali su se, potom, zvuci Elgarove „Serenade“ za gudački orkestar,  čuvene "La kumparsite", popularne muzike iz crtanih filmova, a posebnu pažnju izazvalo je zajedničko izvođenje muzike iz repertoara Ansambla "Binički".

Burnim aplauzima propraćena je Manjifikova "Marijana", "Milunkin valcer" Vladimira Tošića iz filma o Milunki Savić i "Tango" Gorana Bregovića. Veoma zapažene solističke nastupe na klarinetu imali su major Duško Trnavac u kompoziciji „Stranac na obali“ Akera Bilka i major Duško Stamenković u atraktivnoj "Pastirskoj baladi" Božidara Bokija Miloševića.
 
Združenim orkestrom naizmenično su dirigovali potpukovnik Igor Mitrović i narednik Džon Braun.
 
Zadovoljna publika izmamila je „bis“, pa su muzičari zajedno izveli kolaž srpskih kompozicija "Srpski jug" u aranžmanu Andrije Todorovića.
 
Sledeći koncert planiran je za 6. mart u Gardijskoj kapeli Bakingemske palate od 19 časova po lokalnom vremenu.
photoFOTOGALERIJA