Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.02.2023.

Sastanak državnog sekretara Starovića sa ambasadorom Austrije



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović sastao se danas sa ambasadorom Republike Austrije u Beogradu  Kristijanom Ebnerom.
 
Državni sekretar Starović istakao je da je saradnja u oblasti odbrane sa Austrijom intenzivna i razvijena i da prati ukupne bilateralne odnose dve zemlje. On je rekao da je Srbija u potpunosti posvećena vojnoj neutralnosti i dodao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da vodi balansiranu politiku odbrane radeći na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa partnerskim državama i međunarodnim organizacijama u skladu sa nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima. Starović je naglasio da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije opredeljeni za dalji razvoj i unapređenje saradnje sa  Austrijom u svim oblastima od obostranog interesa, prevashodno kroz razvoj i intenziviranje vojno-vojne saradnje, vojnoobrazovne saradnje, vojnomedicinske saradnje i saradnje pod okriljem „Grac“  formata.

Ambasador Ebner saglasio se da je saradnja dva ministarstva odbrane na izuzetnom nivou i preneo očekivanje da će saradnja u budućnosti dodatno biti unapređena. On je naglasio da je Srbija veoma važan partner Austrije na Zapadnom Balkanu posebno ističući značaj Srbije u oblasti bezbednosti za Evropsku uniju i Austriju. Kao jedan od glavnih izazova sa kojim se sreću Srbija, Austrija i EU, naveo je ilegalne migracije ka državama Unije. Ambasador Ebner je rekao da nijedna država ne može sama da se suprotstavlja regionalnom bezbednosnom izazovu, naglasivši da je EU usmerena na situaciju u Ukrajini i da to predstavlja prepreku za pokretanje sveobuhvatnog procesa sprečavanja migracija na nivou Evropske unije.
 
Kao potvrda dobre međusobne saradnje u oblasti odbrane potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje između Srbije i Austrije za 2023. godinu koji su potpisali načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica i izaslanik odbrane Austrije u Beogradu pukovnik Kristijan Smutek.
 
photoFOTOGALERIJA