Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.02.2023.

Predsednik Vučić i šeik bin Zajed na štandu “Jugoimport-SDPR”



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić i šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata obišli su danas štand “Jugoimport-SDPR” na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme “IDEX 2023” u Abu Dabiju.

Obilasku je prisustvovao potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, koji je sa članovima delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovao sastanku predsednika Vučića i šeika bin Zajeda nakon obilaska štanda.

Predsednik Vučić istakao je da je ponosan što je od 1.350 štandova na Sajmu šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan obišao i proveo vreme upravo na našem štandu. Kako je naglasio, to je velika čast za Srbiju i na ponos Odbrambene industrije Srbije i svakom građaninu naše zemlje.  

- Uspeli smo da dovedemo i deo privatnika koji su predstavili svoje naoružanje, odnosno razvojne projekte koji se danas nalaze u Tehničkom opitnom centru Vojske Srbije. Mnogo toga smo mogli da naučimo, da vidimo u ovoj sveopštoj trci za oružjem, opremom, za bržim, uspešnijim, snažnijim, boljim. Sada je trka za dronovima i oruđem koji uništavaju dronove i morate da gledate razmeru u ceni, ne sme da bude preskupo ono što uništava dronove, a dronovi sve jeftiniji i sve se više proizvode. Zbog toga i mi posvećujemo ogromnu pažnju tome. Mi ćemo u roku od 48 sati potpisati prvi ugovor sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o kupovini njihovih dronova i oni će veoma brzo biti na teritoriji Republike Srbije, istakao je predsednik Vučić.

Kako je objasnio, reč je o dronovima samoubicama te izrazio nadu da ćemo već u narednih pet ili šest meseci imati prve srpske dronove samoubice u Vojsci Srbije.

- To je komplikovan proces, vojska nije igračka, kod vojske su te procedure duge i kada kažem da će biti deo naoružanja Vojske Srbije to znači da smo blizu kraja svih procedura. Radićemo dalje na dronovima, ali i na svemu drugom. Svakako, izazovan period je pred nama, poručio je predsednik Republike.

Predsednik Vučić rekao je da će eskalacija sukoba u Ukrajini dodatno otežati poziciju Srbije u političkom i vojnom smislu, očekujući uticaje i sa zapadne strane i drugih međunarodnih faktora.

- Ono što smo mi mogli ovde da uradimo, uradili smo. Razgovarali smo, strukturalno i suštinski imali smo dodatne razgovore i sa našim kompanijama. Mnogo toga moraju da urade u reformi, da uvedu pravo korporativno upravljanje i da posluju po tržišnim principima, nema više da Vojska nabavlja “noru” za 200 hiljada jeftinije, jer to na kraju država mora da finansira za 400 hiljada. Dakle, za nas najpovoljnije cene, rekao je predsednik Vučić i istakao da su domaćini Sajma zadovoljni razvojnim projektima koji im je srpska strana izložila.

Među više od 1.350 kompanija iz 65 zemalja, na ovogodišnjoj sajamskoj manifestaciji koja se svrstava među najveće i najznačajnije međunarodne sajmove naoružanja i vojne opreme, već tradicionalno je i “Jugoimport-SDPR”, s ciljem da predstavi mogućnosti i nova dostignuća u oblasti naoružanja i vojne opreme iz proizvodnog programa srpske odbrambene industrije.

Na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme “IDEX 2023“ i Sajmu pomorske odbrane i bezbednosti „NAVDEX 2023“ prikazane su najnovije odbrambene inovacije i tehnologije, zajedno sa najnaprednijom tehnologijom i opremom koju su razvile odbrambene industrije širom sveta.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.02.2023
mp4 (439,53 MB)
Izjava predsednika Vučića
21.02.2023
mp4 (87,19 MB)
Obilazak