Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.02.2023.

Redovna obuka izviđačkih jedinica u zimskim uslovima



Pripadnici izviđačke jedinice iz sastava Druge brigade kopnene vojske uspešno su realizovali redovnu taktičku obuku u zimskim uslovima u širem rejonu planine Goč.

Na obroncima ove planine izviđači su uvežbavali realizaciju namenskih zadataka u posebnim uslovima, kakvi ih mogu očekivati u stvarnoj situaciji na teško prohodnom terenu prekrivenom snežnim pokrivačem.

U skladu sa očekivanim zadacima izviđačkih jedinica i zacrtanim ciljevima obuke, realizovan je širok spektar aktivnosti, od orijentacije i kretanja na nepoznatom terenu u dnevnim i noćnim uslovima, preko patroliranja, postavljanja zaseda i samostalne ishrane u prirodi, do izrade skloništa za boravak ljudi.

Uvežbavana je i upotreba savremenih sredstava i sistema za osmatranje kojima su izviđačke jedinice opremljene u prethodnom periodu i čijim su uvođenjem u upotrebu u velikoj meri unapređene sposobnosti za osmatranje, prikupljanje i obradu obaveštajnih podataka.

Uspešnom realizacijom obuke u zimskim uslovima, koja predstavlja samo jedan od segmenata kompleksne obuke izviđačkih jedinica, dodatno su unapređeni znanje i veštine vojnika i starešina, kao i ukupna osposobljenost ovog sastava za realizaciju obaveštajnog obezbeđenja.
photoFOTOGALERIJA