Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.01.2023.

Redovna obuka tenkovskih jedinica Vojske Srbije



Pripadnici bataljona Kopnene vojske naoružanog tenkovima T-72MS ove nedelje su realizovali sadržaje kolektivne obuke i taktička uvežbavanja na poligonima u kasarni i vežbovnom prostoru u okolini Niša.

Obuka u ovoj jedinici se realizuje u ciklusima tokom cele godine sa ciljem održavanja i unapređenja osposobljenosti profesionalnog sastava za borbenu upotrebu tenkova i izvođenje oklopnih i protivoklopnih dejstava u operacijama Kopnene vojske.

U ovoj fazi osposobljavanja, tenkovske posade usavršavaju taktičke postupke u izvođenju borbenih dejstava u odbrani i napadu, i prolaze praktičnu obuku za sigurnu vožnju tenka na različitim terenima i za efikasnu upotrebu tenkovskog naoružanja. Njih u narednom periodu očekuju taktičke vežbe i bojeva gađanja na kojima će u terenskim uslovima demonstrirati taktičku i vatrenu obučenost za realizaciju namenskih zadataka.

U proces obučavanja su aktivno uključeni i vojnici na služenju vojnog roka roda oklopnih jedinica, koji su u jedinicu raspoređeni nakon uspešno završenog osposobljavanja za realizaciju individualnih vojničkih zadataka u centrima Komande za obuku.

Kontinuiranom realizacijom širokog spektra vežbovnih aktivnosti i praktične obuke obezbeđuje se visok nivo borbene gotovosti oklopnih jedinica Vojske Srbije koje, zahvaljujući velikoj pokretljivosti i snažnoj vatrenoj moći, predstavljaju osnovnu manevarsku snagu Kopnene vojske i Vojske Srbije za izvođenje operacija.
photoFOTOGALERIJA