Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.01.2023.

Ministar Vučević prisustvovao Svetosavskoj akademiji u Skoplju



Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je večeras Svečanoj svetosavskoj akademiji povodom Dana Svetog Save - nacionalnog praznika Srba u Republici Severnoj Makedoniji u Makedonskom narodnom pozorištu u Skoplju.

U čast praznika, predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću dodeljena je Svetosavska povelja, zbog svega učinjenog za srpsku zajednicu u Republici Severnoj Makedoniji, koju je na večerašnjoj svečanosti ministru Vučeviću, kao izaslaniku predsednika Srbije, uručio predsednik organizacionog odbora svetosavskih svečanosti Ivan Stoiljković.

Obraćajući se prisutnima, ministar Vučević istakao je da se Dan Svetog Save, kao nacionalni praznik Srba u Severnoj Makedoniji godinama unazad obeležava „Svetosavskom akademijom“, koja se tradicionalno održava u Skoplju, pod pokroviteljstvom i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Republike Severne Makedonije.

Kako je naglasio ministar odbrane, cilj je da Svetosavlje, kao ideja prosvećenosti, sloge i bratoljublja, ostane duboko utkana u naše nacionalno biće i da generacije koje dolaze „naučimo kako da žive život dostojan ideala koji nas je kroz vekove održao i sabirao“.

- Sveti Sava ne pripada samo Srbima. On pripada svim ljudima dobre volje. Sveti Sava pripada svim hrišćanima. Njegovo delo je nadvremensko, ono nas i danas inspiriše. Ono je tačka oslonca, svetosavlje je tačka oslonca za ceo srpski narod, jer nam je pokazalo put vere i dobra, o čemu treba da učimo, kakvi treba da budemo i kuda treba da idemo, rekao je ministar odbrane.
On je naglasio da se Srbija 1219. godine uzdigla i uspravila i rekla da će sama odlučivati o sebi.

- I kada se Sveti Sava izborio za autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, on se izborio i za slobodu našeg naroda, naše države, za naše pravo da govorimo svojim jezikom, da sami odlučujemo i biramo svoj put. I 804 godine posle, dok se igraju opasne geopolitičke igre, Srbija ostaje nezavisna i svoja, zavisna isključivo i samo od interesa svoga naroda, rekao je ministar Vučević.

On je poručio da se Srbija danas nalazi pred ne manjim iskušenjima nego što je bila Srbija Svetog Save, ali „zahvaljujući mudrom i odgovornom rukovodstvu predsednika Aleksandra Vučića Srbija hrabro i uzdignute glave ide napred i razvija se uprkos teškim izazovima sa kojima se čitav svet suočava, a Srbija i nešto više“.

- Predsednik Republike Srbije i celo rukovodstvo naše države vode politiku koja svoje duboko utemeljenje ima upravo u Svetosavskom zavetu. Srbija je nedvosmisleno i snažno posvećena očuvanju politike mira, očuvanju slobodarskog duha da živimo u bratskoj slozi i ljubavi i međusobno i sa drugim narodima, da budemo posvećeni prosperitetu svoga naroda, izgradnji bolje i sigurnije budućnosti za svoje potomke, izjavio je ministar odbrane.



Ministar Vučević rekao je da Srbija pridaje izuzetan značaj unapređenju bilateralnih odnosa sa Republikom Severnom Makedonijom.

- Kao dobre komšije i prijatelji zajedno smo pokrenuli snažnu razvojnu inicijativu „Otvoreni Balkan“, rešili smo, na ponos svih nas, višedecenijsko otvoreno pitanje između dve crkve, što je dodatno zbližilo naše bratske narode, jer je dobro i blagorodno sve ono što nas spaja. I nije slučajno što danas svedočimo i završetku radova na velelepnom zdanju - Hramu Svetog Save koji se ponosno izdiže na istom onom mestu gde su nekada davno spaljene njegove mošti, kao i to da danas ponosno stojimo ispred prvog spomenika podignutog u čast osnivača srednjovekovne srpske države i oca Svetog Save, velikog Stefana Nemanje, rekao je ministar odbrane.

On je istakao da putevi Svetosavlja moraju da ostanu čisti i neukaljani, jer su oni vodilja i za život i za budućnost.

- Ovaj veliki praznik koji slave svi Srbi u matici, svojom snažnom simbolikom podseća nas da budemo bolji ljudi i odgovorni građani, da čuvamo sećanje na naše slavne pretke i da istovremeno gradimo sigurnu budućnost za svoje potomke, da budemo jedinstveni i sabrani, da negujemo srpski jezik i ćirilično pismo, da negujemo dobre odnose sa svojim komšijama, da budemo ujedinjeni u želji za mirnom i boljom budućnošću. Idući stazama Svetog Save ne možemo da pogrešimo, ne možemo da zalutamo i samo tako možemo da odbranimo pravo naše dece i dece naše dece da žive blagosloveni mirom i slobodom, mirnim suživotom na ovim prostorima, sa svim komšijama, rekao je Ministar Vučević, čestitajući još jednom Savindan i izrazivši zahvalnost domaćinima na srdačnom gostoprimstvu.

Premijer Republike Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, obraćajući se prisutnima, čestitao je svima današnji praznik - Dan Svetog Save, u svoje i u ime cele Vlade te zemlje, uz želje da se taj praznik slavi dugoročno. On je poručio da će ideje Svetog Save ostati upamćene u istoriji naroda na ovim prostorima i dodao je da treba da budemo ujedinjeni u zajedničkoj ideji mira i da kao narodi koji žive u regionu samo takvi možemo da idemo napred.

Okupljenima su se obratili i izaslanik predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Radovan Kovačević, organizator svetosavskih svečanosti Ivan Stoiljković, a besedu o Svetom Savi govorio je dramaturg Dragoslav Bokan.

Na Svečanoj akademiji u Skoplju nastupio je i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” sa solistima i Mešovitim horom, a u duhu praznika, program je otvoren izvođenjem Svetosavske  himne. Smenjivale su se numere narodne i duhovne muzike, koje je publika ispratila gromoglasnim aplauzom.

Tokom posete Skoplju, ranije danas, ministar Vučević posetio je i Osnovnu školu “Sveti Kiril i Metodij” u selu Kučevište, gde je prisustvovao školskoj manifestaciji povodom Dana Svetog Save.

Delegacija Ministarstva odbrane predvođena ministrom Vučevićem obišla je i crkvu Sv. Arhangela Mihaila, gde je ministar Vučević položio venac u okviru spomen-kosturnice posvećene srpskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu i prisustvovao pomenu.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.01.2023
mp4 (512,93 MB)
Obraćanje ministra Vučevića
27.01.2023
mp4 (77,57 MB)
Svečana akademija
27.01.2023
mp4 (110,99 MB)
Poseta crkvi Sv. Arhangela Mihaila
27.01.2023
mp4 (110,96 MB)
Poseta Osnovnoj školi “Sveti Kiril i Metodij”