Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.12.2022.

Provera obučenosti jedinice Vojske Srbije za angažovanje u mirovnim operacijama



U okviru priprema voda za zaštitu snaga za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu, u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ ove nedelje je realizovana taktička vežba pod nazivom „Srpski štit“.

Na vežbi je, u uslovima prilagođenim onima u zoni operacije, proverena osposobljenost ove jedinice Komande za obuku za realizaciju zadataka u sastavu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.

Tokom višednevnih vežbovnih aktivnosti, vod je rešavao raznovrsne taktičke supozicije, dok je obučenost i interoperabilnost jedinice vrednovao evaluatorski tim iz Generalštaba Vojske Srbije. Praćeni su i ocenjivani postupci na maršu, primena mera protivvazduhoplovne zaštite, rad na stalnom kontrolnom punktu i osmatračkoj stanici, te postupanje u slučaju nailaska na minsko-eksplozivna sredstva ili napada na bazu.

Rezultati ostvareni na vežbi pokazali su da je vod za zaštitu snaga dostigao definisane standarde i da je u potpunosti spreman za angažovanje u mirovnoj operaciji.

Vojska Srbije angažuje vod za zaštitu snaga u misiji Ujedinjenih nacija u Libanu od 2014. godine. Osnovni zadatak ovog voda, koji se nalazi u sastavu italijanskog kontingenta, je obezbeđenje baze u kojoj su smeštene snage Ujedinjenih nacija.
photoFOTOGALERIJA