Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.12.2022.

Svečana akademija povodom Dana vojnih veterana



Svečana akademija povodom Dana vojnih veterana održana je večeras u  Domu Garde na Topčideru. Svečanosti su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, savetnik predsednika Republike Milorad Veljović i državni sekretar Ministarstva odbrane Mile Jelić.

Povodom Dana vojnih veterana državni sekretar Jelić uručio je priznanja za uspešnu saradnju i doprinos u radu i realizaciji aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Plaketa Ministarstva odbrane uručena je Miroslavu Antoviću predsedniku Organizacionog odbora za obeležavanje 110. godišnjice 2. pešadijskog puka Knjaz Mihailo - Gvozdenog puka u Prokuplju. Zahvalnica za učešće u realizaciji kulturno-umetničkog programa povodom Dana vojnih veterana, izradom literarnog sastava na temu “Naši heroji čuvari plavog neba” dodeljena je Urošu Lekiću, učeniku 8. razreda OŠ “Knez Lazar” iz Kruševca.

Obraćajući se prisutnima načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane Ministarstva odbrane pukovnik Dragan Milković podsetio je na prekretnicu u istoriji naše zemlje koju su pre 110 godina ispisali heroji i pobednici.

- Stanovništvo čitave Srbije u balkanskim ratovima dobrovoljno je stupilo u borbene redove, kako bi zaštitilo svoju zemlju i po cenu života odbranilo njenu čast i slobodu. Taj borbeni duh nastavio je da živi i u današnjim pokolenjima. Duh nemerljivog herojstva, borbenosti i požrtvovanosti, glavnih odlika hrabrih boraca koji su nesebično jurišali u susret neprijatelju spremni da daju život za slobodu svoje otadžbine i nakon više od jednog veka snažno se oseća - rekao je pukovnik Milković.

On je istakao da je važno da Srbija neguje bogatu tradiciju očuvanjem uspomene na sve znane i neznane junake koji su svojim delima izvojevali slobodu.

- Ovakvim i sličnim manifestacijama mi pokazujemo da ih ne prepuštamo zaboravu, već poštujemo vrednujući ljude, pripadnike našeg viteškog naroda koji je tokom vekova u borbi za ideale zaslužio poštovanje čitavog sveta. Uveren sam, da ćemo kao što smo to uvek činili, poučeni prošlošću biti jedinstveni u nameri da gradimo stabilnu budućnost- rekao je pukovnik Milković.

Na svečanosti premijerno je prikazan muzički spot “Vila sa Košara” koji je posvećen herojima sa Košara i svim borcima koji su hrabro branili otadžbinu 1999. godine. Spot je uradila Uprava za odnose sa javnošću sa svojim ustanovama Vojnofilmskim centrom “Zastava film” i Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” u saradnji sa  Generalštabom Vojske Srbije i Upravom za tradiciju, standard i veterane Ministarstva odbrane. U snimanju spotu, koji je režirao prof. Danilo Paškvan,  učestvovali su borci sa Košara i porodice poginulih boraca.

Na svečanoj akademiji povodom Dana vojnih veterana, u okviru kulturno-umetničkog programa, kroz scenske prikaze i vokalne nastupe, gosti su imali priliku da vide i čuju omaž herojima srpske istorije uz prisećanje na one koji su životom platili slobodu našeg naroda.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.12.2022
mp4 (104,49 MB)
Svečanost
02.12.2022
mp4 (336,13 MB)
Obraćanje pukovnika Milkovića
02.12.2022
mp4 (517,56 MB)
Spot ”Vila sa Košara”