Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.11.2022.

Završen Međunarodni kurs civilno-vojne saradnje



Međunarodni kurs u oblasti civilno-vojne saradnje, koji je realizovan u organizaciji Odeljenja za civilno-vojnu saradnju (J-9) Generalštaba Vojske Srbije, završen je danas uručenjem sertifikata u kasarni „Car Lazar“ u Kruševcu.

Tokom dvonedeljnog usavršavanja, polaznici su savladali teorijske sadržaje o aktivnostima civilnih organizacija u zonama operacija Ujedinjenih nacija i Evropske unije i prošli praktičnu obuku za rad na različitim pozicijama u timovima i jedinicama civilno-vojne saradnje.

Kurs su pohađali oficiri i podoficiri iz Vojske Srbije i oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Holandije i Crne Gore, te predstavnici civilnih institucija iz Republike Srbije.

Obuku je realizovao mešoviti instruktorski tim Vojske Srbije i oružanih snaga Italije, SAD i Holandije, kao i gostujući predavači iz Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Komesarijata za izbeglice i migracije i Crvenog krsta Srbije.

Uspešnom realizacijom ovog međunarodnog usavršavanja unapređena je osposobljenost oficira i podoficira Vojske Srbije koji se bave poslovima civilno-vojne saradnje, kao i bilateralna saradnja sa oružanim snagama partnerskih zemalja.
photoFOTOGALERIJA