Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.11.2022.

Provera jedinica za učešće u multinacionalnim operacijamaNa poligonu „Borovac“ i u bazi „Jug“ realizovana je provera sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije koje je Republika Srbija deklarisala za učešće u multinacionalnim operacijama.

U skladu sa fazom priprema u kojoj se deklarisane jedinice trenutno nalaze, proveravani su borbena gotovost inžinjerijske čete opšte podrške i interoperabilnost voda vojne policije i voda atomsko-biološko-hemijske odbrane.

Jedinice su tokom provere rešavale taktičke zadatke koji ih mogu očekivati u slučaju angažovanja u multinacionalnim operacijama, kao što su obezbeđenje konvoja, kontrola teritorije, uspostavljanje punktova, dekontaminacija ljudstva i opreme i medicinska evakuacija povređenih. 

Proveru dostignutih standarda osposobljenosti za angažovanje u multinacionalnom okruženju realizovao je evaluatorski tim, uz zaključak da su proverene jedinice dostigle zahtevane standarde i pokazale visok nivo obučenosti i profesionalizma u izvršavanju postavljenih zadataka.
photoFOTOGALERIJA