Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.10.2022.

Odlična osposobljenost za izvođenje protivoklopnih dejstava



U okviru aktivne faze združene vežbe „Manevri 2022“, jedinice Vojske Srbije opremljene protivoklopnim raketnim sistemima „kornet“ realizuju intenzivnu obuku za borbenu upotrebu ovog sredstva.

Tokom višednevne obuke, borbene posluge „korneta“ uvežbavaju taktičke radnje i realizuju bojeva gađanja, kako bi dodatno unapredili osposobljenost za izvođenje protivoklopnih dejstava i stekli poverenje u pouzdanost i vatrenu moć ovog savremenog sistema. 

Postignuti rezultati bojevih gađanja govore da su borbene posluge odlično osposobljene da ostvare preciznu i efikasnu vatru po dodeljenim ciljevima i pripremljene za uspešno vođenje protivoklopne borbe u odbrambenim i napadnim operacijama Vojske Srbije.

Protivoklopni raketni komplet „kornet“ se ubraja u najbolje i najsavremenije sisteme namenjene za borbu protiv tenkova i drugih oklopljenih vozila, a može se koristiti i za uništavanje helikoptera i utvrđenih objekata. Poseduje optički i termovizijski nišan koji omogućavaju otkrivanje i praćenje ciljeva u noćnim i uslovima slabe vidljivosti, a po ciljevima dejstvuje protivoklopnim i termobaričnim vođenim raketama.
photoFOTOGALERIJA