Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.10.2022.

Poseta predsedavajućeg Vojnom komitetu NATO



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se danas u Beogradu s predsedavajućim Vojnom komitetu NATO admiralom Robom Bauerom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Tokom susreta su vođeni razgovori o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i ukupnim međusobnim odnosima, sa težištem na saradnji Vojske Srbije i Kfora.

Tokom svoje prve posete Beogradu, admiral Bauer je istakao da Republika Srbija, kao lider u regionu, pre svega u oblasti bezbednosti, predstavlja važnog partnera za NATO, dodajući da Severnoatlantska alijansa ostaje otvorena za onaj nivo saradnje koji Srbija odabere. On je ovom prilikom generalu Mojsiloviću zahvalio na bliskoj i profesionalnoj saradnji Vojske Srbije i Kfora na očuvanju mira i bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, general Mojsilović je istakao da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i svim potpisanim sporazumima, Republika Srbija Kfor vidi kao jedinog legitimnog bezbednosnog aktera u pokrajini, od kojeg očekuje da osigura bezbednost građana i zaštiti srpsko nacionalno, kulturno-istorijsko i versko nasleđe.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je ukazao da pružanje podrške razvoju takozvanih „Kosovskih snaga bezbednosti“ od strane pojedinih zemalja članica NATO, posebno onih koje imaju kontingente u sastavu Kfora, nije u skladu sa potpisanim međunarodnim sporazumima i ne doprinosi smirivanju tenzija i očuvanju mira na prostoru Kosova i Metohije.

Uz ocenu da saradnja Vojske Srbije i NATO, koja se odvija uz puno poštovanje politike vojne neutralnosti Republike Srbije, doprinosi izgradnji mira i stabilnosti u regionu, zaključeno je da uspostavljeni mehanizmi saradnje u okviru Programa Partnerstvo za mir obezbeđuju dalji razvoj dostignutih međusobnih odnosa.
photoFOTOGALERIJA