Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.10.2022.

Poseta predsedavajućeg Vojnom komitetu NATO Srbiji



Predsedavajući Vojnom komitetu NATO holandski admiral Rob Bauer, koji boravi u Republici Srbiji na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, sastao se danas sa pomoćnikom  ministra odbrane za politiku odbrane Predragom Bandićem. Dvojica zvaničnika razgovarali su o regionalnoj bezbednosti i saradnji Republike Srbije i NATO.

Pomoćnik ministra Bandić istakao je da je strateško opredeljenje Srbije vojna neutralnost, koja ne predstavlja prepreku za saradnju sa NATO, s tim da Srbija nema ambicije da postane članica NATO. Dosadašnju dugogodišnju saradnju u okviru Programa Partnerstvo za mir opisao je kao intenzivnu i sadržajnu, uz dalje unapređenje.

On je rekao da je Republika Srbija čvrsto posvećena unapređenju regionalne stabilnosti kroz jačanje međusobnog poverenja i saradnje, što je najbolja podrška daljem ekonomskom razvoju regiona i prosperitetu svih građana.

Kako je rekao Bandić proces otcepljenja Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija predstavlja osnovnu bezbednosnu pretnju za Republiku Srbiju, ali je srpska strana posvećena mirnom rešavanju svih pitanja kroz razgovore sa Prištinom, uz puno poštovanje Rezolucije SB 1244 i Vojnotehničkog sporazuma.

On je istakao da se Srbija oštro protivi stvaranju tzv. „vojske Kosova“ i ostaje na čvrstoj poziciji da KFOR predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji koja je najodgovornija za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji južne srpske pokrajine.

Predsedavajući Vojnom komitetu NATO admiral Rob Bauer rekao je da su pre dve nedelje ministri odbrane NATO ponovo potvrdili kontinuiranu podršku misiji KFOR i njenom zadatku da održava sigurno i bezbedno okruženje, u skladu sa mandatom UN. On je rekao da je nekoliko članica NATO najavilo da će povećati nivo podrške misiji KFOR, istakavši da je to jasan znak  trajne posvećenosti ovoj misiji.

Admiral Bauer je podvukao da NATO visoko ceni partnerstvo sa Srbijom i naglasio značaj saradnje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i NATO u okviru Programa Partnerstvo za mir.

On je istakao ulogu koju Srbija igra u regionu, ukazavši na to da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije. Takođe je pohvalio profesionalnost srpskih vojnika i doprinosa Vojske Srbije u mirovnim misijama UN i EU.

Na kraju sastanka predsedavajući Vojnom komitetu NATO je zahvalio Ministartsvu odbrane Republike Srbije i Vojsci Srbije na prilici da sutra održi predavanje na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane.

Osim razgovora sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i u Ministarstvu odbrane, predviđen je prijem delegacije admirala Bauera kod predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i u Ministarstvu spoljnih poslova.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.10.2022
mp4 (40,48 MB)
Sastanak