Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.10.2022.

Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je danas u Palati „Srbija“ sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je analizirano stanje na Kosovu i Metohiji.

Sednici su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković i druge visoke starešine iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Predsednik Vučić posle sednice rekao je da prištinski režim ugrožava stabilnost, mir i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji svojim pretnjama da će nastaviti sa provođenjem akcije u vezi preregistracije vozila.

- Saslušali smo jutros zahteve legitimnih predstavnika srpskog naroda sa Kosova i Metohije koji su nas upoznali sa njihovim potrebama, sa svim sa čim se suočavaju na KiM, posebno u predvečerje isteka ultimatuma koji je kosovskometohijskim Srbima dao prištinski režim, posebno onima na severu pokrajine, a koji se tiče oduzimanja tablica i automobila, ako je reč o tablicama izdatih od državnih organa Srbije, a koja označavaju mesta na KiM - rekao je predsednik Vučić.

On je rekao da je do sada 18 lica ukupno, od toga svega tri lica sa severa KiM, prihvatilo promenu tablica i uradila ono što su Kurti i prištinski režim od njih tražili.

- U skladu sa tim pretnje Prištine da će nastaviti sa provođenjem akcije koja bi trebalo da pokaže njihovu čvrstinu i snagu, u potpunosti ugrožavaju i stabilnost, i mir, i opstanak našeg naroda na KiM- naglasio je Vučić.

Predsednik je dodao i da su danas u Beogradu saslušali predstavnike Srba sa KiM, i rekli im da su sa njima uvek, i kada je teško.

- Tu smo za naš narod, i bićemo uz naš narod u budućnosti - rekao je predsednik Vučić.

Evropskoj uniji i Kvitni je u redu sve što Priština radi, istakao je predsednik, ali im, navodno, samo trenutak ne odgovara.

- Pre nekoliko dana dobili smo demarš predstavnika zemalja Kvinte i EU, usaglašene, u kojem se u tački 2 kaže da treba da razumemo da je kosovska akcija po pitanju tablica legitimna i u skladu sa sporazumom iz dijaloga, ali je problem u vremenu i metodama i to je ono što izaziva njihovu brigu - istakao je predsednik i dodao da je saopštio predstavnicima Kvinte i EU da to nije istina i da obmanjuju javnost.

- Reč je o notornim lažima. Oni nemaju nigde pravo i ni po jednom sporazumu – objasnio je Vučić i ukazao zašto se to radi. Potrebno je, pojasnio je, da se prikaže da je Priština suštinski dobra, ali da nije možda najbolji trenutak, te da je potrebno da svi Srbi imaju RKS tablice, a ne neke druge, jer oni ne podržavaju nezavisno Kosovo.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd sve vreme insistira na KS tablicama za Srbe na KiM, koje su statusno neutralne, ali da ih je Priština jednostrano ukinula suprotno svim prethodnim dogovorima i traži samo RKS tablice nezavisnog Kosova.

- Sve vreme se, i 2016. godine, govori (u dokumentima) o KS ili RKS tablicama. Zašto postoji priča o KS tablicama - jer su statusno neutralne. Sve vreme mi insistiramo na tome, da bi Srbi mogli da imaju statusno neutralne tablice -  rekao je Vučić.

On je napomenuo da, sa druge strane, RKS tablice nisu statusno neutralne.

- Mi danas njima kažemo, nema problema, ne moramo da imamo KM tablice, dajte nam KS tablice za Srbe, a oni kažu mi smo ukinuli KS tablice i da po njima mogu samo RKS tablice nezavisnog Kosova koje nisu statusno neutralne - naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je Priština donela odluku 17. septembra 2020. godine, dve godine pre nego što je trebalo da se nastavi rasprava o tome, koju je potpisao kosovski ministar MUP Agim Veliju.

- Kaže se da se ukida administrativno uputstvo br. 02/2018 o registraciji vozila sa KS tablicama. Odluka stupa danom potpisivanja. Sve suprotno svim sporazumima o slobodi kretanja koje smo imali. Naravno, niko nije reagovao. Nego nam još objašnjavaju kako na to imaju pravo, pa će ih zamoliti da to malo odlože - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su mu predstavnici Srba kazali da će demokratskim putem na miran način pružiti svaku vrstu otpora prištinskim vlastima.

Naveo je da je plan prištinskih vlasti da puste izlazak sa KM tablica sa teritorije Kosova i Metohije na teritoriju centralne Srbije, a da im zatim u povratku na Jarinju i Brnjaku, ne dozvole da se vrate na teritoriju pokrajine Kosova i Metohije.

- I da im ne daju da uđu više ikada sa tim tablicama. Samo nisu razumeli šta tada sve proizvode, jer misle da tada nema problema na teritoriji Kosova pa će to da bude lagana odluka i neće im svet zameriti. Ne znam šta će im svet zameriti, ali svakako će naići na demokratski otpor srpskog stanovništva, a Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje svog naroda - rekao je Vučić i poručio da neće biti ponavljanja marta 2004. godine, odnosno progona i pogroma Srba, niti bilo kakvih sličnih akcija protiv srpskog naroda.

Vučić je rekao da su razmatrali i francusko - nemački plan, koji podržavaju SAD i da će odgovor poslati u roku od 24 sata.

- Spremni smo da razgovore i pregovore nastavimo, ali postoje stvari koje mi nismo spremni da prihvatimo i ne možemo da prihvatimo- rekao je Vučić.

On je poručio da će država učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali  da veruje da će biti dovoljno pameti u Prištini i kod onih koji je podržavaju da ne idu protiv mirnog, srpskog naroda.

- Dogovorili smo da učinimo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir i stabilnost, da uradimo sve što je moguće da se deeskalira situacija, ali da ćemo biti uz svoj, srpski narod ukoliko bude napadnut- istakao je Vučić i rekao da srpski narod želi da bude svoj na svome i da živi u svojoj državi Srbiji u skladu sa Poveljom UN, Rezolucijom 1244 i Međunarodnim javnim pravnim poretkom.

IZVOR: TANJUG
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.10.2022
mp4 (37,02 MB)
Sednica
27.10.2022
mp4 (534,91 MB)
Obraćanje predsednika Vučića - prvi deo
27.10.2022
mp4 (488,81 MB)
Obraćanje predsednika Vučića - drugi deo
27.10.2022
mp4 (482,11 MB)
Obraćanje predsednika Vučića - treći deo