Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.10.2022.

Bilateralne odbrambene konsultacije sa Saveznom Republikom Nemačkom



Delegacija Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Republike Srbije, predvođena načelnikom pukovnikom Nebojšom Svjetlicom, boravila je u poseti Saveznoj Republici Nemačkoj, radi realizacije Bilateralnih odbrambenih konsultacija sa delegacijom Odeljenja za međunarodnu saradnju Oružanih snaga SR Nemačke.
Tokom razgovora u Berlinu analizirana je dosadašnja saradnja u oblasti odbrane i razmatrani su predlozi aktivnosti bilateralne vojne saradnje za 2023. godinu.

Pukovnik Svjetlica konstatovao je da je saradnja u oblasti odbrane sa Nemačkom razvijena i raznovrsna, izrazivši očekivanje da će u narednom periodu biti unapređena, u obostranom interesu. Preneo je da je tokom posete ministarke odbrane Nemačke Kristine Lambreht Beogradu, u maju 2022. godine, potvrđeno opredeljenje obe strane da se značajno doprinese jačanju odbrambenih i ukupnih odnosa dve zemlje. 

Na sastanku je konstatovano da je broj realizovanih bilateralnih aktivnosti uvećan u odnosu na prethodnu godinu, posebno u oblasti politike odbrane.

Sagovornici su se saglasili da postoji zajednička težnja za dalje kvalitativno unapređenje saradnje u oblasti odbrane, kao i da će predloženi oblici saradnje u narednom periodu, na najbolji način, omogućiti jačanje odnosa dva ministarstva i vojske.