Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.10.2022.

Ministar Stefanović položio venac povodom godišnjice smrti Milunke Savić



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović položio je danas venac na Novom groblju u Beogradu povodom obeležavanja godišnjice smrti Milunke Savić i 110 godina od njenog stupanja u srpsku vojsku. On je, tom prilikom, poručio da je naša Srbija predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, baš kao i Milunka Savić, nesalomivi borac - ne odustaje, bori se za svoje, čuva slobodu i samostalnost, poštuje i Istok i Zapad, ali korača svojim putem - srpskim.

Ministar Stefanović položio je venac, u pratnji general-potpukovnika dr Gorana Radovanovića i brigadnog generala Sava Iriškića, i na spomen-obeležje na Novom groblju solunskoj ratnici Nataliji Bjelajac.

- Identitet jednog naroda u velikoj meri određen je njegovom prošlošću u koju su utkani konstitutivni elementi, kao što su tradicija, sistem vrednosti, kulturni obrasci i istorija. Danas stojimo ponosno i uspravne glave se prisećamo onih koji su stvarali identitet srpskog naroda, onih koji su nam ostavili jasne smernice kako se on čuva i zaveštali da im odajemo poštu u slobodnoj Srbiji. U ovoj godini obeležavamo 110. godišnjicu Prvog balkanskog rata. Ni pobedom u njemu, kao ni odbranom u Drugom balkanskom ratu, Srbija nije okončala svoju borbu za slobodu. Heroji koji su se rađali u ovim ratovima, u Prvom svetskom ratu uzdigli su se do svetskih visina i ušli u legendu. Zbunila je žilavost, nepokolebljivost i nadljudska hrabrost Radomira Putnika, Živojina Mišića, Petra Bojovića, Stepe Stepanovića i svakog srpskog vojnika ceo svet. I saveznike i neprijatelje – rekao je ministar Stefanović.  

Kako je istakao, zatekao ih je maleni srpski narod svojom ogromnom ljubavlju prema otadžbini i slobodi.

- U isto vreme i jedna žena, srpska ratnica, ostavila je bez daha i sile na Zapadu i na Istoku. Heroina balkanskih i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“, Milunka Savić, upisala se u istoriju svetskog ratovanja kao žena sa najviše odlikovanja. Bilo je to vreme daleko i od pomisli da žene mogu da stanu u stroj, ali to Milunku, odsečnu i odlučnu nije sprečilo da pristupi srpskoj vojsci, isprva kao Milun. Kada su je zbog ranjavanja u grudi u Bregalničkoj bici otkrili, odbila je da pređe u bolnički korpus i strpljivo sačekala da joj dozvole da se vrati u boj. A bojeva je bilo mnogo – rekao je ministar odbrane.

On je podsetio da je Milunka Savić ranjavana u borbama čak devet puta i odlikovana 12 i to najvišim i srpskim i svetskim ordenima.

- Pohvala junaštvu srpskog narednika Milunke Savić pročitana je 1918. pred strojem svih jedinica Antante i bila je to počast koja nije ukazana ni jednom oficiru, niti generalu. Posle rata podizala je Milunka osim svoje još srpske dece, siročadi. Umrla je na današnji dan u Beogradu. U mnogome se naša Srbija stekla u liku Milunke Savić, iskazala svoje biće i suštinu upravo u ovoj heroini. Nazivali su je srpska Jovanka Orleanka, izuzetno smo ponosni kao nacija na to, ali Milunka Savić je bila zapravo svoja, posebna, upisala se svojim imenom i delom u istoriju, bila je srpska, bila je upravo sve ono što je Srbija. Odlučna, hrabra, ponosita, spremna na razne žrtve, jer je znala da brani svoje, da je pravedna, da ne mrzi - jer ne ume i ne želi, ne traži ništa tuđe i iz duše voli slobodu – rekao je ministar.

Kako je istakao, Srbija baš kao i Milunka Savić te davne 1912. godine zna da su potrebni srčanost i mudrost i da kada se boriš za pravu stvar nijedna prepreka nije nesavladiva.

- Borac je suština njenog bića, baš kakva je bila i Milunka, a kada si takav borac svet te poštuje – rekao je ministar Stefanović.

On je podsetio i da je stopama Milunke Savić hodala i Natalija Bjelajac, rođena kao Antonija Javornik.

- Nazivali su je Slovenka sa srpskim srcem, u istoriju se upisala kao strankinja sa najviše srpskih odlikovanja. Da se pridruži našoj vojsci odlučila je po uzoru na svog strica, koji je prethodno bio oficir austrougarske vojske, i govorio da je Srbija jedina zemlja u kojoj vlada sloboda zbog čega je obukao našu uniformu. Mi obeležavamo važne godišnjice, 110 je godina od kako je Milunka Savić stupila u srpsku vojsku, na današnji dan je umrla u Beogradu, a na današnji dan položena je i urna Natalije Bjelajac. Bile su žene veliki ratnici, uprkos predrasudama njihovog vremena da je to pripadalo samo muškarcima. Danas bi bile ponosne na sve dame koje, sa istom ljubavlju prema otadžbini, hrabro koračaju u stroju Vojske Srbije – rekao je Stefanović.

Kako je istakao, danas i Milunki i Nataliji odajemo poštu i iskazujemo zahvalnost za njihovo žrtvovanje za otadžbinu.

- Nije bilo uzalud. Njihove seni žive kroz našu Srbiju, ona je i danas predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, baš kao i Milunka Savić, nesalomivi borac, ne odustaje, bori se za svoje, čuva slobodu koju su nam preci izborili, čuva samostalnost, poštuje i Istok i Zapad, ali korača svojim putem-srpskim. Ratovala je mnogo, zato je opredeljena da visoko ceni mir, čuva ga, baš kao i svoj identitet i gradi puteve razvoja i sigurnije budućnosti za nove generacije, ali da i dalje ne da svoje – rekao je ministar Stefanović.

Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, koje je organizovalo današnje odavanje pošte srpskim heroinama, ovom prilikom izrazilo je zahvalnost predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i ministru Stefanoviću za očuvanje tradicija, izuzetno poboljšanje statusa boraca, jačanje kapaciteta i položaja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ceremoniji su prisustvovali i potomci Milunke Savić, a vence su uz navedeno Udruženje, položili i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, predstavnici Grada Beograda, gradske opštine Zvezdara, predstavnici ambasada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i Ruske Federacije, SUBNOR-a Srbije, Udruženja veterana 72. specijalne brigade i drugi.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.10.2022
mp4 (83,38 MB)
Polaganje venaca
05.10.2022
mp4 (476,42 MB)
Obraćanje ministra Stefanovića