Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.08.2022.

Ministar Stefanović: Koliko god da se trudio, Kurti ne uspeva da prikrije svoje zle namere



Izjava potpredsednika Vlade i ministra odbrane dr Nebojše Stefanovića:

“Koliko god da se trudio da prikrije svoje zle namere, i svojom današnjom izjavom Aljbin Kurti samo je potvrdio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić s pravom zabrinut zbog informacija da se pripremaju likvidacije Srba na severu Kosova i Metohije.

Suvišno je i komentarisati Kurtijeve hvalospeve koje iznosi o samom sebi, dok se diči da je, kako kaže, “čovek nade, napretka, mira i ekonomskog razvoja”. Sam kaže da  o njima u Prištini najbolje govore njihove takozvane institucije, a i one govore da čak 400.000 ljudi na Kosovu i Metohiji živi sa jednim evrom dnevno i da ekonomska situacija nikad nije bila lošija. Ne uspeva Kurti više da obmane čak ni Albance na Kosovu i Metohiji, a sve manje i međunarodnu zajednicu, čija poruka konačno postaje sve jasnija - Zajednica srpskih opština mora da se formira. Naravno, u skladu sa Briselskim sporazumom, onako kako su dve strane potpisale 2013. godine uz garancije Evropske unije.   

Zato je Kurti danas spreman na sve, očigledno uporan u pokušaju da izazove nestabilnosti i sukobe, zbog čega su sve informacije koje stižu o planiranom nasilju i likvidacijama Srba na severu izuzetno zabrinjavajuće. Jasno je da Kurti danas ni u kratkoj izjavi medijima, ne može da prikrije svoje istinske namere prema Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji, i te ljude, koji žive na svojim vekovnim ognjištima i bore se za svoj opstanak u našoj južnoj pokrajini, naziva kriminalnim bandama.

Teška izazovna vremena koja su pred nama zahtevaju svu snagu Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem, da bi se sačuvali mir i stabilnost, ali i da bi se poslala jasna poruka da takva Srbija neće dozvoliti novi pogrom svog naroda.”