Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.08.2022.

Ministar Stefanović: Vojska Srbije uvek i svuda na raspolaganju našem narodu



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović zahvalio se danas pripadnicima Vojske Srbije što neumorno čuvaju Srbiju i što su, uz svoje redovne zadatke, uvek i svuda na raspolaganju našem narodu. Kako je istakao, naši vojnici su samo u prethodnih 15-tak dana pružili pomoć lokalnim samoupravama i meštanima Blaca, Ljubovije, Prokuplja, Prijepolja, Sjenice i Kuršumlije u najrazličitijim situacijama i odazvali se svuda gde je pomoć bila potrebna.

„Želim da im se još jednom zahvalim što su i slika i prilika vredne i pristojne Srbije kakvu gradimo, što im ništa nije teško, što se ne žale ni na visoke temperature, nepristupačnost terena, niti kada pitaju koliko je zahtevan neki zadatak, za njih postoji Srbija koju štite i naš narod kom su uvek spremni da pomognu. Baš zato sam čvrsto ubeđen da je svako ulaganje u njihovu opremu, obuke i veća primanja i te kako isplativa investicija u mir i prosperitet naše Srbije“, rekao je ministar Stefanović.        

U ovom trenutku inžinjerijska radna grupa iz sastava Treće brigade Kopnene vojske privodi kraju radove, koji su započeli početkom meseca, na uređenju korita reke Jošanice u opštini Blace u cilju povećanja propusne moći rečnog korita i zaštite priobalnog pojasa od izlivanja vode u slučaju nastanka bujičnih poplava. Uz upotrebu savremenih inžinjerijskih mašina, pripadnici Vojske Srbije uklanjaju nabujalu vegetaciju, naslage zemlje i drugi deponovani materijal iz rečnog korita.

Inžinjerci Treće brigade Kopnene vojske prethodno su bili angažovani na sličnom zadatku u Kuršumliji, gde su radili na uređenju korita reka Toplice i Kosanice, takođe, u cilju preventivnog delovanja na zaštiti od poplava.

Na brdu Hisar u Prokuplju nedavno su postavili most preko arheoloških iskopina radi obezbeđenja uslova za nastavak radova na uređenju ove lokacije. Reč je o teškom mehanizovanom mostu, dužine 20 metara i nosivosti do 40 tona ukupnog opterećenja, kojim će moći da saobraćaju teške građevinske mašine angažovane na asfaltiranju saobraćajnica do ovog brda, na kom se nalaze ostaci srednjovekovne tvrđave. Realizacija ovakvih aktivnosti ujedno je bila prilika i za unapređenje sposobnosti naših inžinjeraca.

Takođe, u prethodnim nedeljama pripadnici Vojske Srbije obezbedili su meštanima sela pogođenih sušom u okolini Ljubovije, Prijepolja i na Pešterskoj visoravni pijaću vodu za domaćinstva i za napajanje stoke, dok je inžinjerijska radna grupa na Pešteru vršila i radove na iskopavanju novih i uređenju i čišćenju postojećih pojila za stoku.

„Naši momci i devojke pokazali su i u prethodnih 15-tak dana, baš kao i nebrojeno puta u prethodnom periodu, da su uvek spremni da pruže pomoć gde god to zatreba. I još jednom potvrdili da je ogromno poverenje koje naš narod ima u svoju vojsku zasluženo velikim i predanim radom“, rekao je ministar Stefanović.
photoFOTOGALERIJA