Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.06.2022.

Ministar Stefanović: Naš posao nije da se dopadamo nekome, već da čuvamo Srbiju i interese našeg naroda



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović poručio je danas, obraćajući se  polaznicima 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 65. klase Generalštabnog usavršavanja, da kada se opredelite za vojnu neutralnost, nezavisnost i da sami donosite svoje odluke, uvek se to nekome neće sviđati. „Ali naš posao nije da se dopadamo nekome, već da čuvamo Srbiju i interese našeg naroda“, rekao je ministar Stefanović.

On je podsetio da se globalna politička i bezbednosna situacija menja brže nego ikada i da u svetu, koji se restrukturira na neki način, gotove sve aktuelne teme postaju od velikog značaja i za odbranu.

- Nekada smo imali grublje crte gde su se odbrana i bezbednost posmatrale u užim okvirima i mogli ste da ih odvojite od hrane ili energenata. Danas, kao što vidite, to je apsolutno nemoguće i svaki od ovih aspekata utiče na odbranu zemlje na različite načine. Globalno promene, od migracija, klimatskih promena do nejednakosti u socijalnom smislu, svakako će i ubuduće biti značajan faktor koji će uticati na raspodelu resursa – rekao je Stefanović, podsećajući i na aktuelni značaj fosilnih goriva, ali i na kontinuirani rastući značaj nove, visoke tehnologije.

Ministar odbrane je, između ostalog, podsetio i da je strateško spoljnopolitičko opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU.

– Ona se, trenutno, suočava sa nizom bezbednosnih pretnji i svesni smo da nije na svaku od tih pretnji uvek adekvatno odgovarala, počev od migrantske krize, preko krize izazvane kovid virusom do naravno sukoba između Ruske Federacije i Ukrajine. Svaka od tih velikih kriza otkrivala je određene pukotine u odgovoru koje je Evropska unija kao celina davala, gde su, faktički, države članice imale drugačije poglede i neretko se različitim intenzitetom opredeljivale da ti odgovori budu onakvi kakve predlaže sama Evropska unija – rekao je ministar.

Takođe, on je podsetio da i pored činjenice da je najveći broj zemalja EU ujedno i članica NATO, svedočimo da mnoge u poslednje vreme donose odluke da ulažu ogroman novac u odbranu, a kao primer je izdvojio Nemačku koja, pored već velikog vojnog budžeta, izdvaja dodatnih 100 milijardi evra za nabavku i modernizaciju svoje vojske i nabavke iz vojne industrije.

– Ono što jeste strateška prednost Republike Srbije je naša sopstvena odbrambena industrija. Ta odbrambena industrija ima dovoljan resurs da danas može da adekvatno modernizuje, remontuje, opremi, proizvede sve ono što je potrebno da nivo sposobnosti Vojske  Srbije bude na jednom zavidnom nivou – rekao je ministar.

Međutim s obzirom da se u današnjem svetu vojni kapaciteti sve više razvijaju zajednički, ministar je ocenio da Srbija svakako treba da se uključi u projekte vojnih industrija pojedinih razvijenih zemalja u Evropskoj uniji, kao što je na primer Španija koja, kako je podsetio, nije priznala takozvano Kosovo.  

- Da bismo osigurali da naša vojska, naši instituti i naučnici ostanu u korak sa savremenim svetom i da se ne bi dogodilo da u narednih 10 ili 20 godina radimo sa tehnologijama prethodnog veka – rekao je Stefanović.

Kada je reč o regionalnim pitanjima, Stefanović je konstatovao da je opredeljenost svih država regiona za put evrointegracija otvorila prostor za nove oblike saradnje.

- Otvorila prostor za razvoj regiona i za projekte poput „Otvorenog Balkana“, koji faktički omogućavaju da budemo spremni za ulazak u Evropsku uniju, tako što ćemo raditi na razvoju naših međusobnih veza i jačanju naših ekonomija, uprkos svim našim razlikama. I to je jedan od pozitivnih trendova koji se dešava u našem regionu, koji svakako funkcioniše kao sistem spojenih sudova. Ako u nekoj od zemalja regiona nema stabilnosti, nema ni stabilnog regiona. Potencijalni investitori uvek posmatraju region kao celinu i zato je važno da svaka od država u njemu da svoj doprinos toj stabilnosti, jer jedino tako možemo da obezbedimo ekonomski napredak i rast i time bolji kvalitet života za ljude koji žive na ovim prostorima – rekao je ministar, ocenjujući i da je uz veliku finansijsku podršku EU kroz različite projekte, nažalost predugo trajanje evrointegracija država regiona izazov koji obeshrabruje. 

On je istakao da je naša zemlja vojno neutralna i da to podrazumeva da Srbija neće ni danas, niti u budućnosti ulaziti u vojne saveze sa drugima, ali da to ne isključuje saradnju, niti znači političku neutralnost.

 – Naravno, svesni smo da će dalji vojni sukobi koji se dešavaju na teritoriji Ukrajine svakako uticati na dodatne pritiske na Republiku Srbiju, ali imamo čvrstu nameru da svoj kurs vojne neutralnosti zadržimo – rekao je Stefanović.

On je podsetio i na odluku Srbije o neuvođenju sankcija Ruskoj Federaciji i na kontinuiranu podršku Rusije našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

- Naš posao je da se borimo u svim međunarodnim institucijama da zaštitimo teritorijalni integritet naše zemlje, da se borimo za to da svi razumeju šta je naša pozicija i da poštovanje međunarodnog prava ne sme da bude stvar političkog momenta, da li se nekome jedna zemlja sviđa ili ne. Ako se poštuje kao što mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, kao što smo se veoma jasno opredelili da hoćemo da poštujemo međunarodno pravo u tom slučaju, onda insistiramo da se takvo poštovanje međunarodnog prava primenjuje na Srbiju i da se poštuje naš teritorijalni integritet – rekao je ministar.

Govoreći o opremanju naše vojske, ministar Stefanović je istakao da je nažalost nakon perioda ekstremnog neulaganja, potreban ogroman novac da bismo obnovili sve što nije zanavljano, održavano, kupovano, ali da Srbija danas ulaže u svoju vojsku. Prema njegovoj oceni, obučenost  pripadnika Vojske je trenutno na veoma visokom nivou.

– To nije samo moja ocena, to je ocena svih međunarodnih partnera koji se susreću sa našim vojnicima. Kad imate mogućnost da osposobite ljude, da ih naoružate savremenim naoružanjem i dobrom tehnologijom, to povećava i moral tih ljudi i naravno da vi onda imate vojsku koja može adekvatno da odbrani svoju zemlju i da bude faktor odvraćanja da do bilo kakvog sukoba i ne dođe. Ona je danas opremljena najsavremenijim sredstvima, ali mi tu moramo pratiti savremene trendove. Svet se najvećim delom okrenuo robotici, besposadnim vozilima, bespilotnim letelicama, veštačkoj inteligenciji i to sam imao prilike da vidim nedavno na vojnom sajmu u Parizu  – rekao je ministar.

On je podsetio i da je ekonomsko jačanje naše zemlje, donelo težu borbu za kadar.

- Donelo je veliki broj privrednih subjekata koji nude značajno veća primanja i takmiče se sa nama u privlačenju mladih ljudi, čime je regrutovanje profesionalnih vojnika postalo teže. I to nije slučaj samo kod nas, to se dešava i u drugim zemljama – rekao je ministar.

On je poručio da ćemo nastaviti sa poboljšanjem standarda pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i državnim modelom stambenog zbrinjavanja, koji je inicirao predsednik Vučić.

Predstavnici organizacijih celina Univerziteta odbrane, predavači i naučni radnici, na čelu sa rektorom general-potpukovnikom dr Goranom Radovanovićem, zahvalili su se ministru Stefanoviću na kraju današnjeg obraćanja polaznicima i uručili mu prigodne poklone, knjige iz oblasti naučne literature.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.06.2022
mp4 (86,58 MB)
Predavanje ministra Stefanovića