Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.06.2022.

Vojna reprezentacija Srbije pobednik „13. CISM Futsal kup za mir“



Ekipa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pobednik je „13. CISM Futsal kup za mir“ koji je od 20. do 24. juna održan u Sportsko-poslovnom centru „SPENS“ u Novom Sadu. Turnir koji je danas svečano zatvoren organizovala je Delegacija Republike Srbije pri Međunarodnom savetu za vojne sportove (CISM). Pored ekipe domaćina na tradicionalnoj vojnoj sportskoj manifestaciji učestvovali su timovi oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Slovenije, Severne Makedonije i Crne Gore.

U poslednjoj odlučujućoj utakmici sastale su se ekipe Srbije i Bosne i Hercegovine. Nakon  nerešenih 1:1 na poluvremenu, vojna reprezentacija Srbije slavila je rezultatom 3:2 i završila turnir kao pobednik, sa maksimalnim brojem bodova.
 
Srebrna medalja otišla je u ruke tima iz Bosne i Hercegovine, dok je bronzu osvojila reprezentacija Crne Gore, četvrto mesto zauzela je Slovenija, a tim Severne Makedonije turnir je završio na petom mestu.

Nakon odigranog turnira usledila je svečana ceremonija zatvaranja na kojoj su pehare i medalje najboljim ekipa, kao i medalje za učešće, dodelili komandant Prve brigade Kopnene vojske brigadni general Zoran Nasković zajedno sa pukovnikom Ričardom Emehom zvaničnim predstavnikom Međunarodnog saveta za vojne sportove, pukovnikom Nevzatom Varolom zvaničnim delegatom CISM za futsal, potpukovnikom Janom van Del Dolom sportskim direktorom CISM i vršiocem dužnosti šefa delegacije Republike Srbije pri CISM potpukovnikom dr Negovanom Ivankovićem.
Za najboljeg golmana turnira proglašen je Matej Lukić iz vojne reprezentacije Bosne i Hercegovine kome je pehar uručio kapetan bojnog broda Ljubiša Marković. Dva najbolja golgetera turnira su Luka Marković iz Crne Gore i Aleksa Pešić iz ekipe Srbije, a pehar im je dodelio potpukovnik Jan van Del Dol. Aleksa Pešić proglašen je i za najboljeg igrača „13. CISM Futsal kup za mir“ kome je priznanje uručio pukovnik Nevzat Varola u pratnji našeg proslavljenog reprezentativca Miloša Krasića.

Zvanični predstavnik Međunarodnog saveta za vojne sportove pukovnik Ričard Emeha istakao je da je turnir obeležen saradnjom, sportskim ponašanjem, i što je najvažnije, prijateljstvom.
- CISM će nastaviti da ulaže napore da kroz sport doprinese izgradnji mira i prevazilaženju različitosti koje bi nas mogle razdvajati. Sa zadovoljstvom se zahvaljujem delegacijama oružanih snaga nacija okupljenih na ovom događaju i čestitam vam svima na posvećenosti sportu i miru, kao i na disciplini koju ste pokazali tokom događaja. Budite sigurni da je svet CISM zaista ponosan na vas. Četiri dana sportskih i kulturnih aktivnosti u Srbiji protekla su fascinantno – rekao je zvanični predstavnik Međunarodnog saveta za vojne sportove i izrazio zahvalnost zemlji domaćinu, organizacionom odboru i šefovima delegacija kao i sudijama i sportistima na dobrom suđenju i veštim nastupima.
 
Pukovnik Emeha, zatim je i zvanično proglasio „13. CISM Futsal kup za mir“ zatvorenim.
Vršilac dužnosti šefa delegacije Republike Srbije pri CISM potpukovnik Ivanković, na ceremoniji zatvaranja, uručio je zahvalnice saradnicima u organizaciji kupa: Prvoj brigadi Kopnene vojske, Vojnoj akademiji, Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, Medija centru „Odbrana“, Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu Vojvodine, Gradu Novom Sadu, Pokrajinskom zavodu za sport i medicinu sporta Vojvodine,  Turističkoj organizaciji Vojvodine, Turističkoj organizaciji Novog Sada, Sportskom i poslovnom centru „Vojvodina - SPENS“, Hotelu „Putnik“, Fudbalskom savezu grada Novog Sada, Udruženju „Folklorika“ Novi Sad i Fudbalskom klubu „Profesor Bolesnikov“ iz Novog Sada.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
23.06.2022
mp4 (81,17 MB)
Svečano zatvaranje „13. CISM Futsal kupa za mir“