Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.06.2022.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovali u Spasovdanskoj litiji “Beograd se moli za mir”



Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovali su danas, tradicionalno, u Spasovdanskoj litiji kojom je obeležena slava Beograda, Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan, a koja ove godine nosi naziv “Beograd se moli za mir”.

Pripadnici Garde Vojske Srbije, kadeti Vojne akademije  i vojni sveštenici koračali su centralnim prestoničkim ulicama u molitvenom hodu, uz najveće svetinje - ikonu presvete Bogorodice Trojeručice, mošti i ikone Svetog despota Stefana Lazarevića i Svete Petke u svečanoj slavskoj litiji, koju je predvodio Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije.

Spasovdanska litija započela je okupljanjem učesnika ispred Vaznesenjske crkve, a nastavljena ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, preko Trga Slavija i Bulevara Oslobođenja do hrama Svetog Save na Vračaru, na čijem je platou patrijarh Porfirije održao spasovdansku besedu i zajedno sa okupljenim vernicima pomolio se za mir i blagostanje.

U kulturno-umetničkom programu na platou ispred Hrama Svetog Save, koji je usledio, učetvovao je i Revijski orkestar Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, sa solistima. Na programu su bile muzičke numere posvećene prestonici, a orkestrom je dirigovala Katarina Božić. Uz pratnju orkestra, „Serenadu Beogradu“ i „Moj dragi Beograde“ otpevala je Mina Gligorić, dok poznate melodije  „Beograde“ i „April u Beogradu“ izveo je Dušan Svilar.

Spasovdan kao gradska slava utvrđen je još 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd srpskom prestonicom i uzeo Spasovdan za gradsku slavu.
photoFOTOGALERIJA