Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.05.2022.

Krsna slava Generalštaba Vojske SrbijeKrsna slava Generalštaba Vojske Srbije, Sveti velikomučenik Georgije — Đurđevdan svečano je obeležena danas u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu. 
Domaćin slave, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, poželeo je dobrodošlicu gostima i čestitao današnji praznik svim pripadnicima Vojske Srbije i građanima koji slave Đurđevdan. Svetu arhijerejsku liturgiju služili su Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i episkop niški i vojni Arsenije, uz sasluženje vojnih sveštenika. Liturgiji, osvećenju darova i rezanju slavskog kolača, prisustvovali su članovi Kolegijuma načelnika Generalštaba, kao i brojni oficiri, podoficiri i civilna lica na službi u Generalštabu Vojske Srbije.
General Milan Mojsilović je potom upriličio prijem za patrijarha Porfirija, sa kojim je razgovarao o dosadašnjoj saradnji Vojske Srbije i Srpske pravoslavne crkve, rezultatima rada vojnih sveštenika i planovima za dalji razvoj verske službe u Vojsci Srbije, sa ocenom da je saradnja dveju institucija na izuzetno visokom nivou i u potpunosti u funkciji jačanja duhovnih i moralnih vrednosti i patriotizma pripadnika naše vojske.
Generalštab Vojske Srbije svoju slavu, Đurđevdan, proslavlja od 2018. godine, čime nastavlja tradiciju obeležavanja krsne slave u srpskoj vojsci započetu 1888. godine.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.05.2022
mp4 (136,67 MB)
Krsna slava Generalštaba Vojske Srbije