Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.04.2022.

Regionalni sastanak mehanizma za rodnu ravnopravnost u sistemima odbrane



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predvođena pomoćnikom ministra za ljudske resurse Katarinom Tomašević, učestvovala je na 14. regionalnom sastanku mehanizma rodne ravnopravnosti u ministarstvima odbrane i oružanim snagama Zapadnog Balkana koji je održan u Skoplju.

Sastanak je organizovala organizacija UNDP SEESAC, kao jednu od aktivnosti u okviru projekta „Jačanje regionalne saradnje o uključivanju rodne perspektive u reformu sektora bezbednosti na Zapadnom Balkanu“, u kome, osim Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, učestvuju i ministarstva odbrane i oružane snage Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su predstavljena dostignuća zemalja koje učestvuju u projektu na polju unapređenja rodne ravnopravnosti u periodu između dva regionalna sastanka, a naročito nakon održane Ministarske konferencije, u decembru 2021. godine u Crnoj Gori, kada je potpisana i Deklaracija o saradnji između četiri ministarstva u oblasti integracije rodne perspektive u sisteme odbrane.

Predstavnici UNDP SEESAC predstavili su i rezultate regionalnog istraživanja o percepciji mladih u zemljama Zapadnog Balkana o vojnom pozivu. Prezentovano istraživanje bazirano je na ispitivanju vrednosti i stavova koji utiču na profesionalno opredeljenje mladih.
photoFOTOGALERIJA