Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.04.2022.

Ministar Stefanović položio venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović položio je danas, povodom Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata, venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda na Zemunskom keju. On je poručio da danas gradimo jaku Vojsku Srbije da ne bismo nikada više bili nemoćni i da ne bi polagali živote naših heroja, snažnu Vojsku zbog koje nikome ni ne pada na pamet da pomisli da bi mogao da ugrozi miran san našeg naroda i našu slobodu.

- Vojnik se polaganjem zakletve zavetuje na vernost svojoj otadžbini i to za njega nisu prazne reči, već obećanje da će je čuvati i braniti bez obzira na neprijatelja koji se nalazi naspram njega. Tako je danas, a tako je bilo i na početku Drugog svetskog rata, u tadašnjoj Jugoslaviji – rekao je Stefanović.

Ministar odbrane je rekao da je naša zemlja tog 6. aprila 1941. godine bila meta znatno moćnijeg neprijatelja.

- Na današnji dan pre više od osam decenija, naša zemlja našla se na udaru znatno moćnijeg neprijatelja. Nažalost, nije bio prvi, ali ni poslednji put. Tog 6. aprila 1941. godine, u rano jutro, otpočeo je nemački napad na Beograd i Jugoslaviju. Bez objave rata, napad je počeo iznenadnim snažnim udarima vazduhoplovnih snaga i brzim prodorom oklopno-mehanizovanih jedinica. Naša vazdušna odbrana suprotstavila se sa neuporedivo slabijim snagama – rekao je Stefanović.

Ministar odbrane je rekao da će imena pilota 6. lovačkog puka, koji je branio nebo naše zemlje tog dana, biti zauvek upamćena.

- Miloš Žunić, Miha Klavor, Živica Mitrović, Dušan Boričić, Jovan Kapešić, Dobrica Novaković, Branislav Todorović, Karl Štrbnek, Milutin Petrov, Milivoje Bošković i Vladimir Gorup – imena su koja će se zauvek pamtiti. Iako vidno slabiji od neprijatelja do poslednjeg daha branili su nebo naše otadžbine. Uspeli su da obore preko četrdeset bombardera i lovaca i oštete veliki procenat agresorskih snaga. Bili su pripadnici naše elitne jedinice – 6. lovačkog puka - rekao je ministar Stefanović, obraćajući se okupljenima.

Kako je istakao, bili su svesni da će izgubiti svoje živote, ali nisu oklevali.

- Vojnik se polaganjem zakletve zavetuje na vernost otadžbini i zavetuje se da će braniti svoj narod i to nisu prazne reči, kao što rekoh. I tog 6. aprila srpski vojnik branio je svoje, nije tražio tuđe, nije nikoga napadao. Tako je uvek bilo kroz našu istoriju. Branili smo naše pravo da budemo slobodni i samostalni. Bili smo na pravednoj i miroljubivoj strani istorije, bili smo za razliku od mnogih na strani dobra. I danas sa ponosom ponavljamo da smo bili antifašistički narod. Čuvamo uspomene na sve naše znane i neznane junake koji su nam svojim delima izvojevali slobodu i omogućili nam da danas stvaramo bolju budućnost za nas i naše potomke - rekao je ministar Stefanović.

Ministar Stefanović poručio je da čuvamo sećanje na ovakve događaje koji su ujedno i veliko iskustvo i da baš zato hoćemo da gradimo jaku vojsku.

- Vojsku dovoljno jaku da nikada više ne bude agresora koji bi da sipaju bombe na našu decu, naše ulice, kuće, bolnice i škole. Snažnu vojsku zbog koje nikome ne pada ni na pamet da pomisli da bi mogao da ugrozi miran san našeg naroda i našu slobodu. Ne želimo više nikada da izgubimo ni jednog Miloša, Mihu, Živicu, Dušana, Jovana, Dobricu, Branislava, Karla, Milutina, Milivoja i Vladimira. Zato danas opremamo naše Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu. Da ne bismo nikada više bili nemoćni i da ne bi polagali živote naših heroja, jer zemlju mogu da brane jedino svojom golom hrabrošću. Samo tako možemo sačuvati svoje pravo da donosimo isključivo odluke u interesu našeg naroda. I to smo dužni i 11 pilota i svim našim precima koji su nam to pravo svojim životima izvojevali. Neka im je večna slava i hvala – rekao je ministar Stefanović na kraju obraćanja.

Skup je započeo minutom ćutanja čime je odata počast žrtvama šestoaprilskog bombardovanja 1941. godine, a vence su, pored ministra odbrane, položili Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Grada Beograda, delegacija Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, predstavnici SUBNOR-a Srbije, Kluba generala i admirala, vetarana 63. padobranske brigade, članovi udruženja 6. lička i Kurjaci sa Ušća te predstavnici Udruženja građana „Volim Zemun“.

Tradicionalnoj ceremoniji odavanja počasti braniocima Beograda na Zemunskom keju prisustvovali su i zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Željko Bilić, brigadni general Nikola Dejanović, komandant Garde i načelnik Štaba Komande za obuku brigadni general Muharem Fazlić i načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Stevan Kotarlić.

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.04.2022
mp4 (84,71 MB)
Polaganje venaca
06.04.2022
mp4 (284,98 MB)
Obraćanje ministra Stefanovića