Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.04.2022.

Delegacija Ujedinjenog Kraljevstva posetila vojno zdravstvo



Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr sci vet. med. Radivoje Anđelković i načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević sastali su se sa komandantom Druge medicinske brigade Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva brigadirom Elison Mekort,  koja je sa delegacijom iz te zemlje boravila u poseti vojnom zdravstvu.

Pored predstavljanja kapaciteta i delokruga rada vojnozdravstvenog sistema, na sastanku je posebno interesovanje vladalo za rad sanitetske službe za vreme pandemije koronavirusa.

Tokom razmene iskustava u borbi sa pandemijom istaknute su sličnosti u organizaciji službe i zaključeno je da je virusno oboljenje kovid 19 učinilo da vojno zdravstvo izađe iz zone komfora svuda u svetu, ali i da sumiranje postignutih rezultata ukazuje da je vojni sanitet opravdao očekivanja tradicije i pokazao izuzetnu fleksibilnost i istrajnost tokom prethodne dve godine.

U skladu sa intenzivnom saradnjom u oblasti vojne medicine dveju zemalja, bilo je reči i o formiranju sestrinske službe, a deo razgovora bio je posvećen i preventivnoj medicini, toksikologiji, infektivnim bolestima, kao i potencijalnim oblicima unapređenja vojnomedicinske saradnje.

Delegacija Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, pored obilaska organizacijskih celina VMA, obišla je i Vojnu bolnicu Niš gde je sa predstavnicima ove vojnozdravstvene ustanove razgovarala o iskustvima sanitetskih timova iz mirovnih misija.
photoFOTOGALERIJA