Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.12.2021.

Osnovna obuka vojnika generacije „decembar 2021"



U centrima za obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu u toku je intenzivno individualno obučavanje vojnika koji su dobrovoljno služenje vojnog roka započeli početkom ovog meseca.
U okviru osnovne obuke, vojnici prolaze različite sadržaje iz vatrene i taktičke obuke, osposobljavaju se da koriste lično naoružanje i opremu, pružaju prvu pomoć i obavljaju dužnosti organa unutrašnje službe i svakodnevno unapređuju svoje fizičke sposobnosti. 
 
Težište na obuci u ovom periodu je uvežbavanje individualnih taktičkih radnji vojnika, orijentacija u prostoru, maskiranje i kretanje po terenu u zimskim uslovima, kao i savlađivanje različitih prepreka u uslovima zadimljenog bojišta i smanjene vidljivosti.
U nastavku sledi realizacija gađanja iz pešadijskog naoružanja i, potom, evaluacija, tokom koje će biti proveren stepen obučenosti vojnika za izvršavanje osnovnih vojničkih zadataka.
 
Vojnike na služenju vojnog roka generacije „decembar 2021“ krajem nedelje očekuje polaganje vojničke zakletve, čime će svečano stupiti u stroj onih koji su spremni da čuvaju i brane Republiku Srbiju.
 
 
photoFOTOGALERIJA