Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.12.2021.

Učešće ministra Stefanovića na UN ministarskoj konferenciji o mirovnim operacijama



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović obratio se danas na ministarskoj konferenciji Ujedinjenih nacija posvećenoj mirovnim operacijama, koja je održana u virtuelnom formatu, a čiji je organizator Republika Koreja. Ministar Stefanović je istakao tom prilikom da će nivo angažovanja od 300 pripadnika Vojske Srbije u šest mirovnih operacija UN biti zadržan i u narednom periodu.

On se, na početku obraćanja, zahvalio Republici Koreji na organizaciji ove važne konferencije u izuzetno teškim okolnostima kada se čitav svet suočava sa epidemijom prouzrokovanom kovid virusom i čini značajne napore da se izbori sa svim njegovim novim oblicima.
 
- Bez obzira na sve poteškoće nametnute aktuelnim okruženjem, uključujući i činjenicu da borba sa korona virusom i dalje intenzivno traje, Srbija ostaje čvrsto opredeljena da obezbedi kontinuitet doprinosa izgradnji i očuvanju svetskog mira. Svojim angažovanjem u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija, Srbija se svrstava uz značajnije kontributore i spremna je da sagleda mogućnosti daljeg unapređenja svog angažovanja i doprinosa, podrazumevajući i obezbeđenje pune podrške implementaciji inicijative generalnog sekretara UN Akcija za očuvanje mira – rekao je Stefanović.
 
Kako je istakao, nivo angažovanja do 300 lica u šest mirovnih operacija Ujedinjenih nacija biće zadržan i u narednom periodu sa težištem u Libanu – UNIFIL i u Centralnoafričkoj Republici – MINUSCA.
 
- Srbija će obezbediti i za buduće potrebe očuvanja mira u Libanu angažovanje pešadijske čete u UNIFIL u saradnji sa Kraljevinom Španijom, kao i voda za zaštitu snaga u saradnji sa Republikom Italijom – rekao je ministar, dodajući da će vojni medicinari, takođe, i dalje biti angažovani u Centralnoafričkoj Republici.
 
Srbija će zadržati svoje angažovanje i na Kipru u operaciji UNFICYP sa vojnopolicijskim snagama u saradnji sa Velikom Britanijom, kao i u ostalim operacijama, gde već ima angažovane vojne posmatrače, štabne oficire, policijske službenike i zatvorske čuvare.
 
- Isto tako, pod okriljem Akcije za očuvanje mira, Republika Srbija je posebno zainteresovana i za prioritet koji se tiče unapređenja saradnje sa zemljama domaćinima mirovnih operacija. Posebno imajući u vidu da je i sama zemlja domaćin jedne od operacija Ujedinjenih nacija i da inistiramo na neophodnosti doslednog poštovanja Rezolucije 1244 SB UN, kao i na nastavku angažmana UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom – naglasio je ministar Stefanović.
 
Na kraju obraćanja, ministar je učesnicima konferencije poželeo sigurnu i prosperitetnu budućnost njihovih država, život u blagostanju, miru i stabilnom međunarodnom okruženju, zasnovanom na ravnopravnosti, uzajamnom poštovanju i doslednoj primeni međunarodnog prava.
 
Ministarska konferencija UN posvećena mirovnim operacijama, čiji je organizator Ministarstvo nacionalne odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Koreje, u okviru dvodnevnog skupa okuplja ministre odbrane, ministre spoljnih poslova članove Specijalnog komiteta za mirovne operacije, kao i predstavnike međunarodnih organizacija.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.12.2021
mp4 (300,07 MB)
Obraćanje ministra Stefanovića
08.12.2021
mp4 (71,91 MB)
Konferencija