Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.12.2021.

Svečani početak obuke vojnika generacije Decembar 2021



U centrima za obuku u Somboru, Valjevu i Leskovcu danas je svečano počela obuka najmlađe generacije vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka.
 
Vojnici su prethodno prošli period prilagođavanja, tokom kojeg su se upoznali sa osnovnim pravilima života i rada u Vojsci Srbije, zadužili lično naoružanje i pripremili se za početak intenzivne obuke.
U narednih pet nedelja vojnike decembarske generacije očekuje obuka za rukovanje ličnim naoružanjem, izvođenje individualnih taktičkih radnji i postupaka u borbi, savlađivanje sadržaja iz strojeve i fizičke obuke i upoznavanje sa odredbama Pravila službe.
 
Nakon završetka osnovne obuke vojnici će služenje vojnog roka nastaviti u centrima za specijalističku obuku, gde će se osposobljavati za vojnoevidecione specijalnosti u okviru svojih rodova i službi, a zatim će proći kolektivnu obuku i biti angažovani na realizaciji svakodnevnih zadataka u jedinicama Vojske Srbije u koje su raspoređeni.
 
Kako iskustva sa prethodnim generacijama pokazuju, nakon završetka vojnog roka mnogi vojnici će stupiti u profesionalnu vojnu službu, što je rezultat unapređenja uslova za rad i standarda pripadnika Vojske Srbije u prethodnom periodu.
photoFOTOGALERIJA