Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.12.2021.

Održana prva sesija seminara o rodnoj ravnopravnosti u sektoru bezbednosti



Ministarstvo odbrane i Kancelarija UN WOMEN u Srbiji organizovali su prvu trodnevnu edukativno-informativnu sesiju pod nazivom „Rodna ravnopravnost u sektoru bezbednosti“.

Učesnicima skupa, tom prilikom, obratili su se savetnica ministra odbrane za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije SB UN 1325 u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije pukovnik dr Snežana Vasić, direktor Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima pukovnik Robert Kordik  i direktorka Kancelarije UN WOMEN u Srbiji Milana Rikanović.

Cilj sesije je da se tema rodne ravnopravnosti približi što većem broju pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pre svega kroz prikaz opšteg legislativnog okvira, Rezolucije SB UN 1325 i pratećih rezolucija i nacionalnih zakona, strategija i akcionih planova iz ove oblasti.

Tokom rada, akcenat je bio na sagledavanju institucionalnog i normativnog okvira kojim se obezbeđuje povećana zastupljenost, uključenost i odlučivanje žena u svim procesima koji se tiču očuvanja mira i bezbednosti, razvijanja mehanizama prevencije radi povećanja bezbednosti žena u miru, konfliktu i postkonfliktnom oporavku društva u kriznim i vanrednim situacijama.

Predstavljeni su, takođe, i uzroci i pojavni oblici diskriminacije žena, instrumenti i mehanizmi za njeno sprečavanje, kao i osnovne pojmove vezane za rodno zasnovano nasilje i zaštitu protiv njega.

Imajući u vidu da su novom Zakonom o rodnoj ravnopravnosti Strategijom rodne ravnopravnosti od 2021. do 2030. godine, predviđene određene obaveze Ministarstva odbrane, ovakav način obuke obezbeđuje unapređenje znanja i podizanje svesti o rodnoj ravnopravnosti i procesima u ovoj oblasti u kojima učestvuje i Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.

Ministarstvo odbrane politiku jednakih mogućnosti i rodnu ravnopravnost sprovodi kao jedan od strateških ciljeva, težeći što boljim rezulatatima i standardima, a uvažavajući potrebe sistema odbrane, potencijal žena koje ulaze u sistem, specifičnosti nasleđenog stanja, kao i iskustva i primere dobre prakse razvijenih zemalja i zemalja regiona.  

U proteklim godinama, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije integrisali su rodnu perspektivu u sve segmente sistema odbrane. U navedenom kontekstu, može se reći da je vojnički poziv dugo bio „rezervisan“ za muškarce i, kao takav, bio je izazov mladim devojkama i ženama, posebno u ratnim situacijama. Danas, kao rezultat konkretnih mera i aktivnosti, stvoreni su i uslovi da žene, svojim potencijalima, daju pun doprinos odbrani zemlje od savremenih bezbednosnih izazova, rizika i pretnji.

Istovremeno, lidersko angažovanje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u izradi i sprovođenju Nacionalnog akcionog plana (NAP) za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN – „Žene, mir i bezbednost“ u Republici Srbije omogućilo je razvijanje mehanizama za sprovođenje rodnih politika i identifikovanje i sprečavanje rodne diskriminacije.

Druga sesija  u okviru ovog seminara održaće se od 15 do 17. decembra 2021. godine.
photoFOTOGALERIJA