Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.11.2021.

Ministar Stefanović za "Kosovo onlajn": Nastavak neprijateljstva prema Srbima i nova pretnja za region



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović povodom smene dosadašnjeg komandanta takozvanih KBS Rahmana Rame i imenovanja Baškima Jašarija za njegovog naslednika, za "Kosovo onlajn" naveo je da ne očekuje bilo kakva kadrovska rešenja koje će napraviti suštinsku promenu politike koju vode privremene prištinske institucije.

Kako je Stefanović izjavio za "Kosovo onlajn", sve ono što su pokazali i u prethodnim godinama, a naročito u poslednjih dvanaest meseci, ukazuje na to da niti misle dobro, pre svega Srbima na Kosovu i Metohiji, ali ni stabilnosti i bezbednosti čitavog regiona.



"Pre svega, na osnovu Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija ne postoji mogućnost formiranja bilo kakve takozvane kosovske vojske, niti su to legitimni, niti na bilo koji zakonom zasnovanim načinom formirani organi, niti institucije. To je ono što je važno da znaju i naši međunarodni partneri. Dakle, bez obzira da li na bilo koji način učestvuju u radu privremenih prištinskih institucija ili ih podržavaju, moraju da znaju da to mora da se radi na zakonit način, u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija", rekao je Stefanović, koji je danas prisustvovao zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice od osnivanja državne Ergele „Karađorđevo“.

Ministar odbrane ističe da zato ne smatra da su kadrovska rešenja privremenih prištinskih organa, pogotovo vezana za takozvanu vojsku i njihove institucije, značajna, jer ne očekuje da će voditi bilo kakvu drugačiju politiku od one kakvu su vodili do sada.

"Nažalost, to je upozorenje da su Srbi ugroženi i da besmislene, opasne i avanturističke akcije sa oružjem u prethodnih nekoliko meseci prete da destabilizuju čitav Balkan. To govori dosta toga i o neozbiljnosti i, naravno, lošoj nameri koje privremene prištinske institucije imaju prema severu Kosova i Metohije, prema Srbima, ali čini mi se i prema životu svih ljudi koji žive na teritoriji naše južne pokrajine", rekao je Stefanović. 
 
 
videoVIDEOGALERIJA
30.11.2021
mp4 (11,93 MB)
Izjava ministra Stefanovića