Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.11.2021.

Tribina na Pravnom fakultetu o uvođenju obaveznog vojnog roka



Studentski parlament Pravnog fakulteta organizovao je  tribinu na temu „Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka“, na kojoj je govorila pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Katarina Tomašević.

O temi koja privlači veliku pažnju javnosti, studentima renomirane visokoškolske institucije govorili su i načelnik Uprave za obaveze odbrane Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane pukovnik Dragan Kotarlić, načelnik Odeljenja za vojnu, radnu i materijalnu obavezu pukovnik Saša Petrović, kao i predavači s Pravnog fakulteta prof. dr Bojan Milisavljević i docent dr Miloš Jovanović.

Predstavljajući nove, unapređene mere na kojima je Ministarstvo odbrane radilo u prethodnom periodu, kako bi obezbedilo bolje uslove za implementaciju eventualnog vraćanja obaveznog služenja vojnog roka, Katarina Tomašević je istakla da je reč o velikom i zahtevnom, i za državu veoma značajnom poslu, na kome se u ministarstvu intenzivno radi.

- Za nas u Ministarstvu odbrane nema dileme da je redovno služenje vojnog roka nešto što treba da se vrati. Mi ćemo i dalje da radimo na svim važnim aktivnostima u tom pravcu, i trudićemo se da učinimo sve da budemo spremni kada država donese odluku. Moramo da vodimo računa, da popunimo Vojsku Srbije, pre svega zbog bezbednosnog okruženja, ali i zbog svih drugih stvari zbog kojih vojska postoji - rekla je pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Katarina Tomašević i podsetila da je Vojska Srbije tu i tokom elementarnih nepogoda, da gradi puteve i u svemu podrži građane ove zemlje.

Načelnik Uprave za obaveze odbrane Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane pukovnik Dragan Kotarlić je, nakon osvrta na 11 godina dobrovoljnog služenja vojnog roka, prisutnima je predočio o čemu se u sistemu odbrane razmišlja tokom analize ponovnog uvođenja vojnog roka, i predstavio gantogram aktivnosti, pripremljen u Ministarstvu odbrane, čiji je cilj stvaranje optimalnih uslova za sprovođenje takve odluke.

- U Ministarstvu odbrane pripremamo se kao da će državno rukovodstvo doneti odluku o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka. Formirana je radna grupa na čelu s ministrom odbrane, i mesečno se dostavlja informacija o svemu što je urađeno, kao i o svim problemima i varijantama koje se razmatraju, a stvaranje uslova za nastavak obaveznog služenja vojnog roka jedan je od težišnih zadataka Ministarstva odbrane za 2021. godinu, a ne sumnjam da će biti i naredne godine – istakao je pukovnik Kotarlić.

On je potvrdio da je u toku priprema logističke podrške, analiza svih aspekata i troškova, i da Vojska čini sve da bude spremna, ali da konačna odluka o modalitetima vraćanja obaveznog vojnog roka još nije doneta.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.11.2021
mp4 (136,03 MB)
Tribina