Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.11.2021.

Sastanak ministra Stefanovića sa ambasadorkom Švedske Anikom Ben David



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa novoimenovanom ambasadorkom Kraljevine Švedske Anikom Ben David o daljem unapređenju saradnje između dveju zemalja u oblasti odbrane.
 
Ministar Stefanović poželeo je dobrodošlicu ambasadorki Ben David i uspeh tokom mandata, ističući da bilateralne odnose Srbije i Švedske karakteriše pozitivan trend, dok saradnja u oblasti odbrane prati sveukupne odnose dveju zemalja.

On  je istakao da Republika Srbija vodi balansiranu politiku odbrane, uz dugoročno strateško opredeljenje da zadrži status vojno neutralne države. S obzirom da je Kraljevina Švedska zemlja koja je vratila obavezni vojni rok, ministar je obavestio ambasadorku Ben David da u našoj zemlji postoji inicijativa za ponovno uvođenje redovnog služenja vojnog roka.

Ovom prilikom on je izrazio i zahvalnost Švedskoj koja je, kroz donacije u prethodnom periodu, pomogla razvoj sistema odbrane u oblasti ljudskih resursa. Stefanović je istakao da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije posvećeni ostvarenju svih ciljeva definisanih Nacionalnim akcionim planovima za sprovođenje Rezolucije 1325 SB UN - Žene, mir i bezbednost, da je od ukupnog broja zaposlenih oko 23 odsto žena, kao i da je oko 16 odsto žena trenutno angažovano u multinacionalnim operacijama, ali i izrazio opredeljenost naše zemlje da uključimo više žena u sistem odbrane.

Ministar Stefanović je ocenio i da je jedan od prioriteta Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovanje u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije, a u skladu sa strateškim spoljnopolitičkim ciljem Srbije da postane punopravna članica Evropske unije.
 
Ambasadorka Ben David zahvalila se ministru Stefanoviću na dobrodošlici i istakla da se Švedska zalaže za proširenje Evropske unije i da snažno podržava Srbiju na putu evropskih integracija.  
 
Ambasadorka Ben David saglasila se sa ministrom Stefanovićem da je saradnja dveju zemalja u oblasti odbrane dobra, ali da postoji prostor i za njeno dalje unapređenje.  
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.11.2021
mp4 (36,34 MB)
Sastanak