Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.11.2021.

Poseta komandanta Mađarske vojske Republici Srbiji



Na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića u zvaničnoj poseti Republici Srbiji boravi komandant Mađarske vojske general-potpukovnik Romulus Rusin-Sendi.
General Rusin-Sendi posetio је Generalštab Vojske Srbije gde je sa generalom Mojsilovićem razgovarao o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i mogućnostima za dalje unapređenje bilateralne saradnje Vojske Srbije i Mađarske vojske.
 
Uz ocenu da je saradnja dveju vojski intenzivna i sadržajna, istaknuto je da je ona zasnovana na prijateljskim i dobrosusedskim odnosima i da je karakteriše stalno kvantitativno i kvalitativno unapređenje, pre svega u oblasti obuke i vežbi, čijom realizacijom se značajno unapređuje interoperabilnost i borbena gotovost.
Posebno je apostrofiran značaj mađarskog učešća u sastavu Kfora, na čijem čelu se od polovine oktobra nalazi general-major Ferenc Kajari, za očuvanje mira i bezbednosti celokupnog stanovništva na prostoru Kosova i Metohije i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog i verskog nasleđa. 
 
Komandant Mađarske vojske će tokom boravka u Srbiji posetiti i Ministarstvo odbrane i 72. brigadu za specijalne operacije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.11.2021
Poseta