Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.10.2021.

Sastanak ministra Stefanovića sa norveškom delegacijom



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Norveške Jornom Eugenom Gjelstadom i direktorom Centra za integritet u sektoru odbrane (CIDS) sa sedištem u Oslu Perom Kristensenom o mogućnostima unapređenja saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane.

Ministar Stefanović ocenio je da bilateralne odnose naših zemalja karakteriše pozitivan trend i da se u skladu sa tim i saradnja dva ministarstava odbrane odvija na visokom nivou. On je podsetio da je Kraljevina Norveška jedan od najvećih donatora Ministarstva odbrane i istakao da je pružila posebno značajnu ekspertsku i finansijsku podršku u oblastima vojnog obrazovanja i vojne medicine.


Ambasador Gjelstad izrazio je zadovoljstvo do sada realizovanim zajedničkim projektima i aktivnostima i izrazio spremnost za razmenu iskustava u vezi sa regrutnim sistemom, s obzirom na aktuelno razmatranje uvođenja redovnog služenja vojnog roka u Srbiji, a koje u Norveškoj postoji.

Sagovornici su, takođe, na današnjem sastanku razmatrali mogućnost sprovođenja projekta „Unapređenje funkcije upravljanja ljudskim resursima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije“, koji je Norveška strana zainteresovana da podrži.

Ministar Stefanović izrazio je zadovoljstvo i povodom najave zvanične posete ministra odbrane Kraljevine Norveške Srbiji početkom sledeće godine, kao i spremnost za unapređenje vojnoekonomske saradnje dveju zemalja.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.10.2021
mp4 (51,06 MB)
Sastanak