Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.10.2021.

Ministar Stefanović prisustvovao obeležavanju Dana Škole nacionalne odbrane



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas obeležavanju Dana Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik” koja od 10. avgusta ove godine nosi ime proslavljenog srpskog vojskovođe.

Čestitajući praznik njenim pripadnicima, ministar je ocenio da u prošlosti nastavnici Škole nacionalne odbrane nisu bili uvek adekvatno nagrađeni, niti je uspostavljen sistem koji će na pravi način vrednovati to ogromno znanje.


– To, naravno, ne znači da država to nije želela, samo što danas ima više mogućnosti, danas bolje razume koliko je važno ulaganje u znanje i koliko je važno to što vojska i njena veština polaze upravo odavde. I ja ne želim da govorim danas o istoriji, ali zaista, iskreno, mi možda nećemo imati najveću vojsku na svetu, ni najbogatiju, ni najopremljeniju. Ali da ćemo uvek imati vojsku koja je potkovana ogromnim znanjem, u to sam potpuno siguran – istakao je ministar Stefanović i dodao da to pokazuju ne samo naša istorija i tradicija već i ono što se dešava danas.

On je istakao da se sve ono što smo znali o ratovanju veoma brzo menja.

– Sve ono što smo znali o upotrebi vojske, bilo u nekim ratnim situacijama ili u mirnodopskom periodu, menja se. I menja se takvom brzinom da je često vrlo teško u jednoj godini ispratiti te promene. Nekada je čitav jedan životni vek bio potreban da se neke krupnije promene dese, a danas se to dogodi u jednoj, dve ili tri godine. Izazovi koji postoje, i vojnički i nevojnički, a koji su pred nama, takvog su obima i vrste da će biti potrebno sve naše znanje i rad da zajednički uspemo da zaštitimo našu jedinu Srbiju. Ono što ste mogli da vidite na regionalnim i lokalnim ratištima poslednjih nekoliko godina, ne govorim samo o tehnologiji i tehnici već i o načinu razmišljanja, o hibridnim pretnjama i o svemu onom što danas onaj ko razmišlja da ugrozi našu bezbednost može da koristi, govori da ćemo morati da proučavamo još ozbiljnije, još intenzivnije. I ja, sa timom u Ministarstvu, radim na tome da u našu zemlju dovodimo ljude iz vojski koje su imale takva iskustva, da razgovaraju sa ljudima s našeg univerziteta, iz Generalštaba, iz naše vojske, iz naših službi. Da učimo iz onoga što su praktična znanja koja su imali u tim ratovima, u tim sukobima i spoznamo šta je to što se pokazalo delotvorno i uspešno, kao i šta je to što su imali kada su donosili odluke koje su menjale istoriju i koje su im, na kraju krajeva, donosile uspehe u tim izazovima – rekao je ministar odbrane.


Stefanović je naglasio da je Škola nacionalne odbrane svakako jedan od suštinskih temelja takve vrste razmišljanja.

– Univerzitet odbrane, Vojna akademija, Škola nacionalne odbrane – ja ih ne odvajam. Ali danas, zbog ovog praznika, mogu da kažem da je ovo zaista škola koja je iznedrila ozbiljna imena, koja na ozbiljan način radi i drago mi je da pukovnik Suvajac ulaže ogromnu energiju, što je vrlo vidljivo, da bismo imali dobar, ozbiljan i kvalitetan kadar koji prolazi kroz ovu školu. Školovanje naših visokih oficira i oficira drugih država koji dolaze ovde pokazalo je taj kvalitet i rezultat koji nam je potreban. Nema ozbiljne vojske, nema ozbiljnog komandovanja i nema ozbiljnih uspeha ako vi koji ste nastavnici, da tako kažem, ne učinite sve što je do vas, i ako ti ljudi ne steknu dovoljno znanja da kada se vrate u svoje jedinice urade onu najtežu stvar – predvode ljude. Ne daj Bože da ikada dođemo u situaciju da moramo da ratujemo, svako od vas odgovaraće za živote ljudi. Svako ko nosi uniformu, pogotovu sa visokim činom, uticaće na to kako će Srbija izgledati sutra – istakao je ministar odbrane Nebojša Stefanović, uz konstataciju da je ogromna odgovornost u rukama naše vojske.

On je zahvalio domaćinima na uspešnom sprovođenju poverene misije.


– Da vam se zahvalim na obrazovanju i na tome što ste izdržali i mnoge godine teškoća i nekih perioda kada, možemo da kažemo, nismo bili ponosni kako se država odnosila prema ovoj školi, ali, srećom, u prethodnim godinama stvar počinje da se popravlja. Nažalost, kada je nešto kvareno dvadeset godina, ili deset ili petnaest, ne može sve za četiri, pet ili šest ni da se ispravi. Ali može da se pokaže volja, može da se pokaže napredak svake godine i ja vam obećavam, u ime tima koji predvodim u Ministarstvu, da ćete videti ozbiljan respekt prema ljudima koji ovde rade, kakav zaista imam, ali i kroz praktične stvari. I trudićemo se, naravno, da zajedničkim radom školujemo nove generacije oficira, koji će biti na čast svojoj otadžbini – istakao je ministar Stefanović, završivši svoje izlaganje rečima – Živela naša vojska, živela Srbija.

Govoreći o istorijatu Škole nacionalne odbrane, koja od 10. avgusta ove godine nosi ime proslavljenog srpskog vojvode Putnika i prvi put svoj dan obeležava 19. oktobra, načelnik pukovnik Mićo Suvajac podsetio je da ona baštini tradiciju Više škole Vojne akademije, osnovane 1884. godine.

– Organizacijsko-formacijskim promenama 2006. godine škola je postala sastavni deo Vojne akademije, da bi 2018. ponovo postala samostalna vojnoškolska i naučnoobrazovna ustanova u okviru Univerziteta odbrane – podsetio je pukovnik Suvajac i istakao da je ta eminentna naučna i vojnoobrzovna institucija iznedrila veliki broj oficira te da i danas iz nje izlazi kvalitetan kadar.

Najboljim pripadnicima škole uručene su nagrade i stimulativne mere, a u ime bivših načelnika prisutne je pozdravio general-major u penziji Spasoje Mučibabić, nazvavši tu vojnoobrazovnu ustanovu fabrikom znanja.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
19.10.2021
mp4 (148,91 MB)
Svečanost
19.10.2021
mp4 (531,02 MB)
Obraćanje ministra Stefanovića
19.10.2021
mp4 (152,12 MB)
Obraćanje pukovnika Suvajca